Pe întuneric, de dragul Pământului!

ora-pamantului.jpg

Ecologiștii ne îndeamnă să stingem lumina sâmbătă, 26 martie, la ora 20.30.

De Ora Pământului, mai multe instituţii din România au decis să stingă lumina, sâmbătă, 26 martie, la ora 20.30. Printre cele care au anuntaţ deja stingerea luminilor se află Ministerul de Externe, Jandarmeria Română, Ministerul Justiţiei, Guvernul și Parlamentul.

Ministerul de Externe stinge lumina în sediul central şi la misiunile diplomatice, cu ocazia campaniei internaţionale Ora Pământului, încurajând angajaţii să facă acelaşi gest şi în locuinţele personale. Astfel, luminile din clădirile Centralei MAE şi din misiunile diplomatice din străinătate vor fi oprite în intervalul orar 20.30 - 21.30.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, Costel Gavrilă a făcut și el apel la toţi jandarmii să participe la acţiunea Ora Pământului şi să stingă luminile în locuinţe.

Totodată, în cadrul aceluiaşi eveniment, la toate unităţile Jandarmeriei Române se promovează un consum redus de energie electrică, atât pentru reducerea cheltuielilor, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător.

Lumina va fi stinsă şi la Palatul Parlamentului în respectivul interval orar.

Ministerul Justiţiei se alătură și el campaniei Ora Pământului 2011. Vor fi stinse luminile exterioare şi interioare şi vor fi deconectate echipamentele electronice, care nu sunt esenţiale funcţionării.

Ministerul Justiţiei încurajează astfel reducerea consumului de energie şi implicarea în protejarea mediului.

Luminile de la Palatul Victoria, cu excepţia celor esenţiale funcţionării vor fi și ele stinse timp de 60 de minute, cu ocazia Orei Pământului.

În total, peste 50 de oraşe din România vor sărbători Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile, se arată într-un comunicat al organizației WWF – Programul Dunăre-Carpați.

În acest an, Ora Pământului ne îndeamnă la acțiune. Dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina și de a ne alătura în fapt și în spirit milioanelor de oameni care aleg astfel să onoreze planeta care ne susține viața, suntem provocați să schimbam ceva în modul în care trăim. Și să o facem începând de acum. Apa, energia, mâncarea, mașina, toate sunt lucruri pe care le folosim zilnic și al căror impact îl putem modifica. Fiecare om, fiecare companie, fiecare oraș care participă la Ora Pământului poate contribui la această schimbare. De aceea vă încurajăm să începeți în această oră și să continuați dincolo de ea, să comunicați despre asta prietenilor, clienților, cetățenilor, pentru ca exemplul să contruiască și să inspire”, declară directorul WWF în România, Luminița Tănasie.

Earth Hour s-a concretizat prima dată în Australia, pe 31 martie 2007, la Sydney, când două milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour.

În 2009, aproape un miliard de oameni de pe mapamond au stins lumina, pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice.

În 2010, 4.500 de orașe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind astfel cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.