Aproape 9 milioane de forme de viaţă pe Terra. De ce ne îngrijorează extincţia speciilor?

specii-foto-wwweurope-guyaneeu.jpg

Peste 59.000 de specii sunt în pericol de extincţie. Foto: www.europe-Guyane.eu

Arca lui Noe nu ar mai fi posibilă: pe Pământ convieţuiesc nu mai puţin de 8,7 milioane de specii animale sau vegetale, greu de înghesuit pe mitica ambarcaţiune. Dintre speciile existente, doar 1,23 milioane - circa 14% - au fost descoperite, descrise şi catalogate până în prezent, potrivit cercetătorilor americani de la Centrul pentru Recensământul Vieţii Marine.

Dintre cele aproape 9 milioane de forme de viaţă, 6 milioane şi jumătate populează uscatul şi 2,2 milioane - mediul acvatic. Principalul autor al studiului, publicat de revista americană PloS Biology, spune că ar vrea să tragă un semnal de alarmă: multe forme de viaţă vor fi şterse de pe faţa pământului înainte de a se şti că există, şi asta doar din cauza acţiunii umane nocive pentru mediul înconjurător.

În prezent, peste 59.000 de specii sunt supravegheate fiind în pericol de extincţie şi alte peste 19.000 sunt de-a dreptul ameninţate să dispară, potrivit unei Liste Roşii întocmite de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, care supraveghează doar un procent din speciile de pe planetă, mai avertizează autorul studiului, cercetătorul Camillo Mora.

În total, din cele 7,7 milioane de specii de animale au fost descoperite şi clasificate doar puţin peste 950.000, iar din cele aproape 300.000 de specii vegetale, 215.000. Pe pământ mai sunt însă şi peste 610.000 de specii de ciuperci şi tipuri de mucegai, peste 36.000 de tipuri de protozoare şi peste 27.000 de alge.