Apele Senei ameninţă Parisul

sena-fluviul-paris.jpg

Nivelul ridicat al fluviului Sena pune probleme Parisului.

Nivelul apei fluviului Sena, care traversează Parisul a crescut considerabil. Fenomenul continuă să perturbe activitatea vapoarelor de croazieră. Plimbările pe apă au fost reduse sau chiar anulate.

În timp ce în amonte de Paris, autorităţile au lansat o alertă, din cauza creşterii excesive a nivelului Senei, în Capitală, traficul auto a fost primul perturbat de acest fenomen. Atingând o cotă de aproape patru metri în centrul Parisului, apa Senei a obligat Prefectura să închidă autostrada urbană, care se află la nivelul fluviului.

Pentru moment, însă, nu s-au restricţionat zonele de navigaţie ale navelor pentru turişti. Interdicţia de a naviga pe Sena se face deîndată ce nivelul apei a atins cota de patru metri şi 30 de centimetri, mai există deci marjă de manevră şi loc sub poduri şi în plus specialiştii se aşteaptă începând de miercuri la o scădere treptată a nivelului.

Unele companii de vaporaşe, în particular cele care fac naveta de la un capăt la altul al Capitalei au fost însă nevoite să-şi sisteze activitatea încă de duminică, întrucât nivelul ridicat al apei le împiedica să acosteze. Rezultatul este că aceste companii înregistrează doar 25% din încasările normale.

Alte companii au decis să nu mai organizeze croaziere pentru copii, în timp ce majoritatea vaselor care mai circulă, o face pe un traseu mult redus.

În schimbul plimbărilor pe Sena, patronii de vaporaşe inovează şi propun acum cine la bordul vaselor ancorate la picioarele Turnului Eiffel. O ocazie unică de a vedea strălucind "bătrâna doamnă de fier", cum i se spune celebrului monument parizian, mai ales în noaptea de Anul Nou.