Val de concedieri, la primăvară

200811-7985.jpg

Val de concedieri, la primăvară

Aproape 30 de mii de români ar putea rămâne şomeri până în martie 2009. Cifra anunţată de Ministerul Muncii creşte însă constant. Judeţele Mureş, Iaşi şi Cluj sunt în frunte pe lista neagră a disponibilizărilor colective care ar putea avea loc până la sfârşitul primului trimestru, arată datele transmise de Ministerul Muncii.

Aproape 30 de mii de români ar putea rămâne şomeri până în martie 2009. Cifra anunţată de Ministerul Muncii creşte însă constant.
Judeţele Mureş, Iaşi şi Cluj sunt în frunte pe lista neagră a disponibilizărilor colective care ar putea avea loc până la sfârşitul primului trimestru, arată datele transmise de Ministerul Muncii.
Dacă iniţial s-a vehiculat o cifră de peste 17 mii de şomeri anunţaţi până la sfârşitul lui 2008, estimarea autorităţilor, din discuţiile purtate cu angajatorii a ajuns la aproape 30 de mii.
Printre domeniile de activitate unde vor fi probleme anul acesta, dar şi în 2009 se numără construcţiile de maşini, fabricarea altor produse metalice, construcţiile, prelucrarea lemnului şi domeniul serviciilor.
Tot în criză se află şi transportul terestru, fabricarea hârtiei, dar şi producerea şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze şi apă caldă.
În faţa cifrelor, autorităţile nu se arată deloc îngrijorate. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a dat asigurări că piaţa forţei de muncă din România poate asimila anul viitor până la 500 de mii de persoane.
La polul opus printre judeţele cu cele mai puţine companii care au anunţat că au probleme se numără Suceava, cu 16 posibili viitori şomeri, Mehedinţi, cu 15 şi Brăila, doar cu trei. (CR - 14 November 2008;15.20h)