SUA declară război comercial Chinei

hu-jintao-barack-obama-vremuri-mai-bune-foto.jpg

Hu Jintao şi Barack Obama, în vremuri mai bune. Foto: Reuters

Senatul american reproșează Chinei că distruge locurile de muncă din Statele Unite din cauza subevaluării yuanului, care facilitează exporturile chineze. Într-un text de lege, votat de Senatul american, se prevede sancționarea statelor care își subevaluează moneda, ceea ce înseamnă o grea lovitură dată exporturilor chineze, și așa greu încercate de o cerere mondială în scădere.

Textul prevede punerea în aplicare a unor drepturi și controale suplimentare la vamă la importurile din aceste state, dintre care cea mai vizată este China.

Dacă din relația cu statele dezvoltate europene și cu Japonia a avut de câștigat datorită deprecierii dolarului, SUA pierde anual din relația cu China miliarde de dolari. Astfel, o apreciere semnificativă a monedei chineze ar reduce cu o treime deficitul comercial al SUA și ar micșora șomajul din SUA.

Ziarul Capital scrie că, în procente - o apreciere de 20% a yuanului ar scădea deficitul comercial al SUA cu până la 100 de miliarde de dolari, iar jumătate din această reducere ar veni din creșterea exporturilor către China.

Cealaltă jumătate ar trebui să vină din reducerea importurilor din aceeași țară, produsele urmând să fie mai scumpe.

SUA încearcă astfel să forțeze autorităţile chineze către o apreciere a monedei prin introducerea unei taxe „compensatorii” destinate doar importurilor din China.