SUA admit cererea privind extrădarea lui Necolaiciuc

200906-13184.jpg

SUA admit cererea privind extrădarea lui Necolaiciuc

Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în
vederea extrădării lui Mihai Necolaiciuc. Procurorul
de caz din SUA a informat Ministerul Justiţiei că un
judecător american a emis pe data de 22 iunie un mandat intern de
arestare, pentru extrădarea fostului şef al Companiei Naţionale a
Căilor Ferate Române.

Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în vederea extrădării lui Mihai Necolaiciuc. "Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti informează că autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în vederea extrădării formulată de MJLC privind pe cetăţeanul român Mihai Necolaiciuc", a anunţat Ministerul Justiţiei, într-un comunciat de presă, marţi, 23 iunie.

Procurorul de caz din Statele Unite a informat Ministerul Justiţiei că un judecător american a emis pe data de 22 iunie un mandat intern de arestare, pentru extrădarea fostului şef al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române.

"MJLC mulţumeşte DNA, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, Ambasadei României la Washington şi ataşaţilor de Interne pentru buna colaborare inter-instituţională", se mai arată în documentul citat.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, arestat în SUA este suspectat în România că a prejudiciat bugetul companiei. El a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.

Pe 16 februarie, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2002 - 2003, în calitate de director general al CNCFR, Necolaiciuc ar fi semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare, comenzi semnate ilegal.

Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plată în valoare totală de 55,6 miliarde de lei vechi, contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ.

Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmărirea penală. De aceea, Judecătoria Sectorului 1 a emis un mandat de arestare naţională, europeană şi de urmărire internaţională.

Necolaiciuc a fost trimis în faţa justiţiei într-un alt dosar, în care era acuzat de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

Fostul şef al CNCFR Necolaiciuc a mai fost trimis în judecată de DNA şi în alt dosar, în care este acuzat că ar fi prejudiciat compania cu 34 de milioane de euro.

În perioada 2000 – 2003, Mihai Necolaiciuc ar fi traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private, în dauna patrimoniului companiei.

"Compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe sau trandafiri) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât era necesar, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale", se arăta într-un comunicat al DNA. (CR - 23 iunie 2009;11h)