Cât de "stresate" sunt băncile europene?

stresate-sunt-bancile-europene.jpg

Rezultatele testelor de stres pentru bănci sunt publicate vineri, 15 iulie.

În plină criză a datoriilor suverane şi a încrederii pieţelor financiare în economiile zonei euro, toată lumea aşteaptă cu nerăbdare publicarea vineri, 15 iulie, a rezultatelor testelor de stres ale băncilor europene. În total, Autoritatea Bancară Europeană a analizat capacitatea de a rezista la un eventual şoc financiar a 91 de bănci europene, reprezentând 60% din activele bancare europene.

Europenii îşi pun mari speranţe că aceste teste de stres vor îmbuna pieţele financiare şi le vor convinge că nu există niciun pericol pentru sistemul bancar european.

Investitorii şi analiştii cred însă că publicarea rezultatelor acestor teste, amânată cu aproximativ o lună nu va schimba prea mult situaţia: participanţii de pe pieţele financiare se tem că europenii nu vor fi nici riguroşi, nici foarte sinceri în evaluarea sistemului lor bancar. De aceea, analiştii cred că testele ar trebui să fie mai dure şi că preferabilă ar fi mai degrabă recapitalizarea băncilor slabe.

 

Cât de corecte sunt testele de stres?

 

"Nu mi se pare că aceste teste pun punctul pe i. În timp ce acestea se axează pe răspândirea datoriei suverane, ele nu analizează în mod explicit un eventual caz de incapacitate de plată, care reprezintă adevăratul motiv pentru care piaţa este îngrijorată", a declarat un analist. Acesta a explicat că ideal ar fi ca Uniunea Europeană să folosească Fondul European de Stabilitate Financiară, pentru a recapitaliza băncile şi a le vaccina astfel împotriva prăbuşirii, în eventualitatea unui dezastru.

Acelaşi sfat a venit şi de la agenţiile de evaluare financiară, cele care au acordat de altfel unui număr de 26 de bănci europene un rating extrem de scăzut. Surse din zona euro susţin însă că Autoritatea Bancară Europeană urmează să anunţe că doar zece, maxim 15 bănci nu vor trece testele de stres.

 

România trece testul de stres

 

Băncile din România vor trece testul de stres din acest an, spune la RFI Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc. Ea crede că sistemul bancar din România e solid.

Teste de stres

Andreea Paul Vass, consilierul premierului

AscultăDownload

Autoritatea Bancară Europeană a evaluat 91 de bănci din spaţiul comunitar. Să spunem totuşi că testele de stres de anul trecut au pierdut din credibilitate, după ce bănci irlandeze care le-au promovat au fost ulterior nevoite să ceară sprijin din partea Guvernului, pentru a evita falimentul.