Spania strânge cureaua în faţa crizei

spania-strange-cureaua-fata-crizei.jpg

Guvernul spaniol adoptă noi măsuri de austeritate în faţa crizei.

Guvernul spaniol a adoptat vineri, 19 august, o serie de noi măsuri de austeritate. Parlamentul de la Madrid urmează să le voteze într-o viitoare sesiune extraordinară, poate chiar săptămâna viitoare.

Măsurile anunţate vineri în Spania ar urma să permită statului spaniol să încaseze aproape cinci miliarde de euro suplimentare. Printre noile măsuri se numără o scumpire a medicamentelor generice, reducerea TVA pentru achiziţiile de locuinţe noi şi o reformă a impozitului pe marile societăţi.

Firmele importante vor fi de exemplu obligate să-şi plătească impozitul într-o singură tranşă şi nu în trei ca până acum, lucru care va permite evident statului să-şi umfle încă de anul acesta reţetele fiscale.

Aceste noi măsuri de austeritate se adaugă unora mai vechi instaurate de la începutul anului trecut şi care au permis Spaniei să economisească circa 50 de miliarde de euro.

O politică de austeritate menită să liniştească pieţele bursiere, dar şi aliaţii europeni ai Madridului. Spania este a patra economie din zona euro, dar ca şi alte ţări din sudul Europei, a recunoscut foarte târziu amploarea crizei cu care se confruntă.

Ţintă a speculatorilor, Spania a spus însă de mai multe ori că e departe de a avea nevoie de planuri de salvare, precum cele de care au beneficiat Grecia şi Portugalia. Pentru a deveni însă credibil, Madridul a fost nevoit să aplice economii drastice, obiectivul fiind o reducere a deficitelor de la peste 11% din PIB în 2009 la doar 2,1 procente în 2014.