Sindicaliştii din Educaţie critică rectificarea bugetară

profesori-stau-cancelarie-poza-buna-greva-20100812145916.jpg

Liderii sindicali din învăţământ nu sunt de acord cu tăierea bugetului Educaţiei.

Tăierea bugetului cuvenit Educaţiei este ilegală, încălcând atât legea învăţământului, cât şi Constituţia şi va duce la degradarea şi mai accentuată a învăţământului, susţine la RFI secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu. Principalii perdanţi în urma rectificării bugetare ce va fi operată în această lună sunt Educaţia, Internele, Apărarea şi Justiţia. Ele pierd între două sute şi cinci sute de milioane de lei.

Tăierea bugetului cuvenit Educaţiei este ilegală, încălcând atât legea învăţământului, cât şi Constituţia şi va duce la degradarea şi mai accentuată a învăţământului, susţine la RFI secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu (audio).

Principalii perdanţi în urma rectificării bugetare ce va fi operată în această lună sunt Educaţia, Internele, Apărarea şi Justiţia. Ele pierd între două sute şi cinci sute de milioane de lei.

Referitor la decizia Ministerului Educaţiei de a concedia două mii două sute de angajaţi din propriul aparat, precum şi în legătură cu decizia Guvernului de a reduce cu 10% din cheltuielile cu investiţiile din fiecare minister, Constantin Ciosu se arată sceptic cu privire la eficienţa aplicării acestor măsuri.

"Iată că învăţământului i se iau din nou bani, deşi învăţământul are nevoie de bani, în momentul de faţă. Faptul că vor fi reduse cheltuielile, de orice natură, din ministere, cu 10% este un lucru care trebuia să se întâmple de mult timp", explică liderul sindical.

Guvernul a decis desfiinţarea a peste 4.240 posturi din structura centrală şi unităţile deconcentrate ale Ministerului Educaţiei, dintre care aproape 2.270 posturi sunt în prezent ocupate, au declarat pentru agenţia MEDIAFAX surse oficiale. Restrângerea posturilor afectează inclusiv Casa Corpului Didactic şi inspectoratele şcolare.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu spune că după procesul de restructurare, aparatul de lucru al instituţiei este corect dimensionat. "Obiectivul primar al ministerului este creşterea oportunităţilor educaţionale ale copiilor şi cheltuirea eficientă a fondurilor publice. Cred că după această restructurare, aparatul de lucru al ministerului este corect dimensionat şi ne pregătim intens pentru începerea noului an şcolar", a declarat Daniel Funeriu.

Constantin Ciosu (FEN), despre rectificarea bugetară.