Şapte militari au murit dupã prãbuşirea unui elicopter

Şase militari israelieni si unul român au murit dupã ce elicopterul în care se aflau s-a prãbuşit luni dupã-amiaza în judeţul Braşov. MAPN a anunţat cã elicopterul israelian de tip CH 53 a fost localizat în zona Fundata-Zãrneşti. Elicopterul care s-a prabuşit luni dupã-amiazã participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010.

Ministerul Apãrãrii a anunţat că elicoptererul israelian de tip CH 53 care avea la bord şase militari israelieni şi unul român a pierdut legătura radio cu centrul de Raportare Control al exerciţiului aerian, ulterior "epava" aparatului de zbor fiind localizată din aer în zona Fundata - Zărneşti. România a pierdut în acest accident un căpitan în vârstă de 31 de ani.

Pentru moment nu se cunosc împrejurările producerii accidentului şi situaţia membrilor echipajului.

În prezent, echipele de căutare acţionează la sol pentru localizarea membrilor echipajului.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.

De menţionat este faptul cã în urmă cu o săptămână, un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010 a aterizat de urgenţă, în zona localităţii Priboiu, din judeţul Dâmboviţa.

Potrivit MApN, în timpul zborului către aerodromul Boboc de la Buzău echipajul elicopterului a sesizat o defecţiune la bord şi a aterizat de urgenţă, conform procedurilor.

După remedierea defecţiunii, elicopterul israelian a decolat către baza de la Boboc, unde a aterizat în siguranţă.

Exerciţiul Blue Sky 2010 se desfăşoară în perioada 18-29 iulie la aerodromul Boboc şi are ca scop antrenarea pentru misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.

Israel trimite o echipă de investigaţii

Prăbuşirea elicopterului va fi cercetată şi de o echipă din Israel, condusă de un general de brigadă, a anunţat comandantul forţelor armate israeliene.

La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat că urmăreşte îndeaproape evenimentele şi că a discutat problema cu ministrul Apărării şi comandantul forţelor armate.

În urma accidentului, israelienii au decis să suspende exerciţiul comun cu forţele aeriene române, programat să se încheie joi. Militarii israelieni vorse vor întoarce în ţară joi.