Românii află despre corupţie din presă

Presa este prima sursă credibilă privind informaţiile despre corupţie, pentru 73% dintre cetăţeni. Iată ce arată un studiu realizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a unor cazuri de corupţie, 36% dintre cei intervievaţi au declarat că ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală.

Presa este prima sursă credibilă privind informaţiile despre corupţie, pentru 73% dintre cetăţeni. Iată ce arată un studiu realizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Raportul arată că mass-media se află pe primul loc ca sursă credibilă în furnizarea informaţiilor despre corupţie, fiind citate de 73% dintre cei intervievaţi.

Rezultatele studiului au arătat că frecvenţa cu care cetăţenii merg la diferite instituţii şi autorităţi publice pentru rezolvarea unei probleme este destul de scăzută. Mai exact 50% merg mai rar de o dată pe an sau niciodată la primărie.

În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a unor cazuri de corupţie, 36% dintre cei intervievaţi au declarat că ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală.

La capitolul fapte de corupţie, darea şi luarea de mită, cel mai des prezentate şi în mass-media au fost cel mai uşor de identificat, astfel că 93%, respectiv 88% dintre cetăţeni au spus că le consideră fapte de corupţie.

Studiul a fost realizat în perioada 28 aprilie - 25 mai, prin anchetă pe bază de interviu, informaţiile fiind obţinute din 1.200 de chestionare, aplicate în cele cinci judeţe implicate în proiect.

 
Andreea Pietroşel, despre corupţie.