România ar putea exporta din nou carne de porc

Comisia Europeanã ar putea permite României sa reia exporturile de carne de porc. Anuntul a fost fãcut luni într-un comunicat de Departamentul pentru Afaceri Europene. În comunicat se specificã faptul cã în perioada urmatoare vor mai avea loc inspectii comunitare în România, pentru a urmari evolutia pestei porcine clasice, dupa oprirea vaccinarii. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de catre Comisie in acest sens.

Comisia Europeanã ar putea permite României sa reia exporturile de carne de porc. Anuntul a fost fãcut luni într-un comunicat de Departamentul pentru Afaceri Europene.

În comunicat se specificã faptul cã în perioada urmatoare vor mai avea loc inspectii comunitare în România, pentru a urmari evolutia pestei porcine clasice, dupa oprirea vaccinarii.

De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de catre Comisie in acest sens.

La RFI, presedintele Patronatului Român al Cãrnii de Porc Gheorghe Caruz, spune cã interdictia trebuia sã fie ridicatã de la începutul anului si cã produsele românesti vor avea mare succes pe pietele externe :

"Avem produse de mai bunã calitate si mai gustoase cã asa ne-a dat Dumnezeu. Toate produsele românesti, dacã o luati de la legume pâna la carne, au alt gust. Un gust mult mai bun si mult mai cãutat de populatie. Chiar dacã produsele noastre sunt mai scumpe, vor fi cãutate pe piata europeanã si în felul ãsta putem si noi sã ne dezvoltãm.

Nu am putut exporta nu numai în Uniunea Europeanã dar nici mãcar în Rusia, Ucraina si celelalte tãri nu am putut sã exportãm, desi am avut cereri. Importatorii au spus cã atât timp cât ai vostri vã interzic sã exportati înseamnã cã ceva nu e în regulã."

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme românesti pentru piatele din Uniunea Europeana, au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.