Reportaj RFI: Comerţul cu ţigări de contrabandă, o afacere înfloritoare

Aproape 25 de milioane de lei vechi pe zi! Este câştigul minim al unui ieşean care vinde ţigări din Republica Moldova şi Ucraina. Traficul cu ţigări a înflorit în Iaşi după ce statul român a majorat accizele la tutun. La colţ de stradă, pachetul de ţigarete se vinde la jumătate din preţul aceluiaşi pachet cu timbru de România. Probleme mari sunt şi la frontiera de est a României. S-a ajuns ca practic în fiecare zi, poliţiştii de frontieră să confişte mii de pachete de ţigări. Un reportaj de Violeta Cincu.

Aproape 25 de milioane de lei vechi pe zi! Este câştigul minim al unui ieşean care vinde ţigări din Republica Moldova şi Ucraina. Traficul cu ţigări a înflorit în Iaşi după ce statul român a majorat accizele la tutun. La colţ de stradă, pachetul de ţigarete se vinde la jumătate din preţul aceluiaşi pachet cu timbru de România. Probleme mari sunt şi la frontiera de est a României. S-a ajuns ca practic în fiecare zi, poliţiştii de frontieră să confişte mii de pachete de ţigări.

"Ţigări, ţigări, ţigări, îşi îmbie potenţialii clienţi un bărbat plinuţ, cu mîinile în buzunare, plasat strategic în Piaţa Spiridon din Iaşi.

Şi bărbatul nu duce lipsă de clienţi.

"Cumpăr la negru, de la traficanţi, de la ucraineni, de la moldoveni, preţurile sunt la jumătate de preţ. Ştii exact unde îi găseşti şi exact ce vând. Unii sunt mai tupeişti, stau cu ţigările la vedere…dacă eşti fumător, îi găseşti. Te duci exact la oamenii la care ai fost şi ieri" explică o cumpărătoare fidelă a acestor produse. În Piaţa din Hala Centrală, doi bărbaţi şi două femei cu mâinile în buzunare vând ţigări. Cartierul Tătăraşi. Cei doi comercianţi ilegali de ţigări sunt demult de-ai casei pentru fumătorii strîmtoraţi la buzunar. Preţul e la "juma faţă de stat", cum îmi spune unul dintre bărbaţi. Însă, adaugă: "pentru comenzi mari se practică reduceri". Clientul poate comanda şi o anumită marcă de ţigări. Răspunsul vine simplu: "într-o săptămână vine sigur numai să fiţi om serios la plată şi să veniţi când ne înţelegem".

Şi tonetarii între gheretele cărora se adăpostesc vînzătorii de ţigări la negru ştiu programul: "acu băieţii îs la o cafea. Au trecut comunitarii, (nr. poliţiştii comunitari) a fost razie dar într-o oră revin băieţii".

Comercianţii nu au mai mult de cinci - şase pachete asupra lor. Baxurile stau la adăpost de poliţişti într-o maşină în apropiere şi mai există şi un cărăuş: prin câteva semne cu mâna ştie ce şi cât trebuie să aducă la stradă. Poliţia îi vânează. Într-o singură zi la un control de rutina au găsit un traficant. Cifra de vânzări pentru opt ore: peste 2.100 de lei, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Virginia Pralea. Reprezentanta poliţiei spune că traficanţii au locuri speciale: pieţe, şcoli, spitale. Şi, continuă Virginia Pralea, fenomenul a luat amploare la sfârşitul anului trecut. "În 2009 au fost confiscate aproximativ 200 de mii pachete de de ţigări în valoare de 800 de mii de lei".

Surse din poliţie spun însă că şi sancţiunile mici încurajează comerţul cu ţigări din Republica Moldova şi Ucraina.

Un telefon şi comanda vine la birou

Pentru clienţii deosebiţi, comerţul se face prin intermediul unei cărţi de vizită.

Nimeni nu poate estima câte ţigări se vând la negru în Iaşi. Câte tranzitează Iaşul, frontiera României cu Republica Moldova. Însă în fiecare zi, poliţiştii de frontieră confiscă mii de pachete de ţigări ascunse în cele mai banale sau neobişnuite locuri. Şi se adaugă traficul pe frontiera verde. Cea mai banală metodă: ţigările trecute cu funia peste Prut. Un reportaj de Violeta Cincu.