Reforma agriculturii europene intră în linie dreaptă

200811-8082.jpg

Reforma agriculturii europene intră în linie dreaptă

Reforma de parcurs a celui mai voluminos
instrument comunitar, Politica Agricolă Comună, intră în linie dreaptă.
Reuniţi acumla Bruxelles miniştrii europeni ai agriculturii dezbat un
text de compromis îmbunătăţit de Parlamentul European asupra căruia ei
vor fi nevoiţi să se înţeleagă până mâine la prânz.

Parlamentul European a votat la ora prânzului un text de compromis prin care se cere continuarea sprijinirii pieţei europene de cereale, o creştere mai mică a cotelor de lapte până la dispariţia lor în 2015 şi o modificare nesubstanţială a subvenţiilor de care beneficiază fermierii europeni.

Acestea sunt de altfel punctele principale ale reformei de parcurs a Politicii Agricole Comune (PAC) de acum şi până în 2013, ele au fost susţinute în forma descrisă de două grupuri mari ale Parlamentului European (PE), cel creştin democrat şi cel socialist, în dentrimentul opiniei liberale care şi-ar fi dorit o reformă mai ambiţioasă.

Avizul PE este pur consultativ dar Președinția Franceză a UE a ales să preia unele dintre aceste elemente care fac obiectul dezbaterii ce a început la Bruxelles în această după amiază.

Miniștrii agriculturii din cele 27 de state membre par să aibă viziuni complet diferite privind compensațiile necesare în urma dispariției cotelor de lapte şi modificarea mecanismului de subvenţii directe.

De aceea, ministrul francez al agriculturii Michel Barnier, reprezentând președinția europeană, a anticipat că un acord nu va fi deloc uşor de găsit.

România susţine o uniformizare rapidă a plăţilor pentru fermierii din estul şi vestul Europei, întrucât cei din est primesc acum doar un sfert din subvențiile celorlalți şi obținerea unor compensații mai mari în urma suprimării cotelor de lapte mai ales pentru exploatările din regiunile de deal și munte.

Negocierile care se poarta atât între 27 de miniștrii cât și separat între fiecare țâră, Comisia Europeană și Președinția Franceză sunt prevăzute să dureze toată noaptea și jumătate din ziua de mâine întrucât un compromis al acestei reforme de parcurs este necesar acum.

Începând cu anul viitor o altă dezbatere se va instala, ea privește viitorul PAC după 2013 când în opinia statelor nordice și a Marii Britanii, acest instrument costisitor ar putea să dispară.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles,

19/11/2008; 16.32