Raportul "inutil" al Curţii de Conturi

Autorităţile locale au irosit zeci de milioane de euro pe achiziţii şi sporuri plătite ilegal, arată ultimul raport public al Curţii de Conturi, care analizează situaţia pe anul 2010. Potrivit raportului, abaterile comise de ordonatorii de credite au cauzat statului pagube totale de peste 86 de milioane de euro.

Printre judeţele cu cei mai risipitori primari se numără Caraş-Severin, unde s-au cheltuit 2,96 milioane de euro. În Capitală, în total s-au irosit 1,66 milioane de euro. Însă documentul CCR nu are absolut niciun efect: Curții de Conturi a României i-a fost retrasă calitatea de a aplica sancțiuni în mod direct.

Problema risipei nu ține însă atât de responsabilitatea autorităților locale, crede analistul Sorin Ioniță de la Expert Forum, atâta timp cât nu există legi clare care să definească în mod clar capacitatea primarilor de a aloca sporuri.

Curtea de Conturi însăși are deseori o atitudine partizană, uneori neprofesionistă, deși problema corupției și a incompetenței la nivelul instituțiilor locale este un fenomen general, spune Ioniță. El afirmă că problema risipei este chiar mai gravă la nivelul ministerelor, acolo unde se gestionează mai mulți bani.

În orice caz, raportul Curții de Conturi nu face decât să constate o stare de fapt, fără a exista apoi nicio urmare de îndreptare a lucrurilor și de tragere la răspundere a celor care se fac vinovați.

Sorin Ioniță, intervievat de Ștefan Popescu, despre raportul Curții de Conturi