Preţul petrolului, ridicat de uraganul Isaac

haiti.jpg

Preţul petrolului, ridicat de uraganul Isaac

Cursul petrolului era în creştere luni dimineaţă la primele tranzacţii în Asia, pe fondul temerilor legate de siguranţa instalaţiilor petroliere din Golful Mexic, care se confruntă cu uraganul Isaac. Platformele au fost de altfel evacuate pentru a se reduce orice risc.

De asemenea, trei state americane învecinate cu Golful Mexic au instituit ieri seara starea de alertă din cauza apropierii furtunii, care s-ar putea transforma în uragan.
Guvernatorii statelor Louisiana, Alabama şi Mississippi au decretat alerta de uragan şi au emis ordine de evacuare pentru anumite zone ameninţate de furtună, cerând populaţiei să se pregătească şi să-şi constituie rezerve de apă, hrană, îmbrăcăminte şi medicamente. Furtuna tropicală Isaac a depăşit ieri coasta sudică a Floridei şi avansează către interiorul Golfului Mexic. Potrivit Centrului american de supraveghere a uraganelor, Isaac s-ar putea transforma în uragan când va atinge coasta americană a Golfului Mexic mâine sau pimâine, la exact şapte ani după ce uraganul Katrina a lovit oraşul New Orleans, ucigând peste 1.400 de oameni şi provocând pagube materiale în valoare de miliarde de dolari. Ieri, serviciile de intervenţie din Florida erau pe picior de război, oraşul Tampa urmând să primească 50.000 de persoane pentru convenţia naţională a partidului republican, unde Mitt Romney va fi oficializat drept candidat la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie. După ce a decretat stare de urgenţă în statul său, Rick Scott a afirmat că serviciile sale sunt "pregătite" totuşi să facă faţă intemperiilor. În Haiti, Isaac a lăsat în urmă în afară de şapte morţi, şi 5.000 de persoane evacuate. În Republica Dominicană, două persoane au murit şi 13.000 de au evacuate ieri. Aproximativ 1.000 de locuinţe au fost avariate.