Predoiu : Procedura de extrădare a lui Necolaiciuc poate dura doi ani

200906-13232.jpg

Predoiu : Procedura de extrădare a lui Necolaiciuc poate dura doi ani

Departamentul american de Justiţie are 60 de zile la dispoziţie
pentru a prezenta în faţa justiţiei americane solicitarea Bucureştiului privind
extrădarea lui Mihai Necolaiciuc. Iată ce spune ministrul Justiţiei,
Cătălin Predoiu, care estimează că acest lucru se va întâmpla pe 22
august.

Departamentul american de Justiţie are 60 de zile la dispoziţie pentru a prezenta în faţa justiţiei americane solicitarea Bucureştiului privind extrădarea lui Mihai Necolaiciuc. Iată ce spune ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care estimează că acest lucru se va întâmpla pe 22 august.

"Potrivit tratatului de extrădare între România şi SUA, procurorii de la Departamentul de Justiţie american au la dispoziţie 60 de zile pentru a prezenta justiţiei americane cererea de extrădare a autorităţilor române. Estimăm că această cerere va fi prezentată judecătorilor americani în jurul datei de 22 august", a declarat demnitarul miercuri, 24 iunie.

Cătălin Predoiu precizează că potrivit legii americane întreaga procedură de extrădare ar putea dura până la doi ani.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, arestat în SUA este suspectat în România că a prejudiciat bugetul companiei. El a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.

Pe 16 februarie, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2002 - 2003, în calitate de director general al CNCFR, Necolaiciuc ar fi semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare, comenzi semnate ilegal.

Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plată în valoare totală de 55,6 miliarde de lei vechi, contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ.

Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmărirea penală. De aceea, Judecătoria Sectorului 1 a emis un mandat de arestare naţională, europeană şi de urmărire internaţională.

Necolaiciuc a fost trimis în faţa justiţiei într-un alt dosar, în care era acuzat de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

Fostul şef al CNCFR Necolaiciuc a mai fost trimis în judecată de DNA şi în alt dosar, în care este acuzat că ar fi prejudiciat compania cu 34 de milioane de euro.

În perioada 2000 – 2003, Mihai Necolaiciuc ar fi traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private, în dauna patrimoniului companiei.

"Compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe sau trandafiri) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât era necesar, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale", se arăta într-un comunicat al DNA. (CR - 24 iunie 2009;12.45h)