Portugalia – începutul sfârşitului pentru Euro?

portugalia-inceputul-sfarsitului-euro.jpg

Jose Manuel Barroso critică agenţia de evaluare financiară Moody's, în dosarul portughez.

La Bruxelles, spiritele se încing din cauza ultimului anunţ al agenţiei de rating Moody’s. Aceasta a degradat titlurile de stat portugheze la calificativul Ba2 cu perspectivă negativă. Ceea ce înseamnă, de fapt, că obligaţiunile Portugaliei se vor tranzacţiona şi mai greu decât până acum şi că agenţia prezice necesitatea unui nou pachet de salvare. Decizia Moody's a fost criticată miercuri, 6 iulie, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Susţinătorii monedei Euro trăiesc cele mai negre zile din viaţa lor. Analiştii care erau de părere că Portugalia şi Irlanda ar avea nevoie de un nou pachet de salvare de la incapacitatea de plată se văd confirmaţi de Moody’s.

Liderii europeni seamănă în prezent cu un batalion de soldaţi din secolul al XIX-lea, rămaşi fără muniţie, încercând să respingă atacuri succesive şi să rezolve războiul izbucnit între generalii săi.

Una dintre soluţiile decise de guvernele din zona Euro a fost înlocuirea datoriei private a ţărilor afectate de criză cu titluri la Banca Centrală Europeană. Mai exact: s-a cumpărat datoria de la creditorii privaţi şi s-a aruncat în curtea BCE. Deşi mecanismul acesta nu a fost aplicat în cazul Portugaliei, Moody’s este de părere că un al doilea pachet de salvare este inevitabil, pentru că investitorii privaţi nu mai sunt interesaţi de titluri portugheze. Şi nu vor fi o perioadă lungă de-acum încolo.

 

Băncile, nedumerite pe fondul turbulenţelor din Portugalia

 

Băncile întreabă pe bună dreptate de ce ar cumpăra valori mobiliare portugheze, când condiţiile împrumutului ar urma să se schimbe pe la jumătatea perioadei de maturitate? Asta se întâmplă acum cu Grecia în cadrul cooptării creditorilor privaţi la pachetul de asistenţă financiară.

Totuşi, fără creditorii privaţi, Portugalia nu are nicio şansă. Liderii europeni ar trebui să recunoască greşeala făcută, care se traduce în investiţii cu recuperare de 20-30 cenţi la fiecare Euro. Se vorbeşte şi despre Spania, că ar fi următoarea piesă din domino. Cifre economice publicate marţi arată însă că Italia ar sta chiar şi mai prost.

Efectul contagios se face simţit din ce în ce mai mult în întreaga lume. Japonia este extem de îngrijorată de situaţia din Grecia. Administraţia americană la fel, iar la Bursa din New York, acţiunile au scăzut după anunţul Moody’s.

Este momentul ca UE să realizeze că nu se află într-o criză de lichidităţi, ci într-o criză de proporţii a datoriilor. Aşa că a oferi împrumuturi uriaşe la dobânzi nu tocmai mici nu va ajuta deloc la rezolvarea situaţiei.

 

Barroso critică Moody's în dosarul portughez

 

Decizia Moody's a fost criticată miercuri, 6 iulie, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El spune că degradarea Portugaliei adaugă "un element speculativ" la situaţie. Barroso regretă "profund" decizia agenţiei, precum şi metodologia aleasă de aceasta.