Paris: hotelul Ritz se închide

hotel-ritz-paris.jpg

Paris: hotelul Ritz se închide

Celebrul hotel Ritz din Paris îşi închide porţile miercuri pentru cel puţin doi ani. Perioadă necesară unor importante lucrări de renovare şi modenizare pentru a face faţă concurenţei tot mai mari pe piaţa hotelurilor de lux. E vorba în plus de primul şantier de această amploare realizat din 1979 încoace în saloanele şi camerele hotelului Ritz.

Hotelul Ritz, amplasat în Place Vendôme din Paris, aparţine miliardarului egiptean Mohamed al-Fayed - tatăl lui Dodi, fostul iubit al prinţesei Diana alături de care a murit într-un accident de maşină la Paris în 1997. Actualmente hotelul Ritz este clasat în categoria 5 stele lux, până nu demult cea mai prestigioasă. Recent a apărut însă pe piaţa pariziană o categorie superioară denumită "palace" de care beneficiază la ora asta doar două-trei hoteluri din Paris dar nu şi Ritzul. Pentru asta e nevoie de o modernizare a spaţiilor publice şi a camerelor.

Şantierul - care va dura până în vara lui 2014 - va necesita o investiţie de 140 de milioane de euro. Lucrările vor fi realizate de un celebru cabinet de arhitectură din Paris împreună cu constructorul Bouygues. La renovarea celor 103 camere şi 56 de apartamente vor lucra circa 600 de persoane pe toată durata şantierului. Doar acoperişul hotelului, faţada sa şi apartamentul imperial - toate clasate monumente istorice - nu vor fi atinse.

Această din urmă suită zisă "imperială" - care este în fapt o reproducere exactă a apartamentului Marei-Antoaneta de la Versailles - costă circa 12 mii de euro noaptea. Preţul de plecare însă pentru o cameră standard  la Ritz se află undeva pe la 850 de euro noaptea. Pe lângă lucrările de restaurare şi modernizare - se vor instala cele mai sofisticate tehnologii - sala de dans a hotelului va fi şi ea mărită în timp ce sub un acoperiş mobil de sticlă va lua naştere un nou restaurant, zis "de vară".

Numai făcând aceste modificări costisitoare proprietarul poate spera la redeschidere să obţină mult-râvnita clasificare "palace". Trebuie spus că de doi ani de zile la Paris au apărut trei hoteluri de mare lux - Royal Monceau, Shangri-la şi Mandarin Oriental - toate proprietăţi ale unor persoane sau trusturi asiatice cunoscute pentru calitatea serviciilor prestate.

Anul viitor îşi deschide porţile un al patrulea de acest tip, Peninsula, în localurile luxoase ale fostului centru internaţional de conferinţe de pe Avenue Kléber. Celebrul hotel Crillon din Place de la Concorde se va închide şi el pentru doi ani de renovare în timp ce hotelurile Bristol şi Meurice au suferit deja în trecutul apropiat liftinguri mai mici fără să-şi închidă porţile.

Hotelurile de lux afişează în această perioadă de criză economică o sănătate financiară excelentă. Piaţa este "întreţinută" de clienţi din ţările emergente - China, Rusia, Brazilia şi India - dar şi de americani care au început să revină la Paris încurajaţi de scăderea monedei euro. La Ritz clientela este dealtfel în proporţie de 27 la sută americană, ruşii reprezentând al doilea cel mai important contingent cu doar zece procente însă.

După faraonicul şantier, Mohamed al-Fayed speră să atragă aici o clientelă "mai tânără dar şi mai bogată" afirmă anturajul proprietarului. În aşteptarea acestei redeschideri, în ultima seară înaintea lansării lucrărilor, celebrul său restaurant gastronomic L'Espadon a propus un meniu special din care nu lipseau foie gras-ul, homarul, icrele negre, peştele, friptura de porumbel şi nici măcar celebra "pêche Melba" - desert creat în 1893 de primul bucătar de la Ritz. Inutil de spus că toate locurile, tacâmurile - în valoare de 240 de euro bucata - au fost ocupate în această seară de excepţie.

În sfârşit, o ultimă pecizare. Toţi cei circa 460 de salariaţi ai hotelului Ritz au fost disponibilizaţi cu asigurarea că la redeschiderea localului vor fi reangajaţi. O mare parte dintre ei a acceptat această propunere spre disperarea sindicatelor care nu prea cred în promisiunea patronului.