Panică la Washington: Standard&Poors a scăzut ratingul SUA

Pentru prima dată în istorie, agenţia de rating Standard&Poors a redus ratingul pe termen lung a economiei americane. Cauza principală este reprezentată de îngrijorările cu privire la deficitul bugetului şi datoriile SUA. Casa Albă a reacţionat imediat, atacând credibilitatea instituţiei care ar fi calculat greşit balanţa financiară a SUA. “O eroare de 2000 de miliarde de dolari este la mijloc”, a acuzat preşedinţia americană.

Până la aflarea adevarului, efectele acestei decizii sunt destul de clare: costurile creditării pentru administraţia americană, companii şi populaţie vor creşte. Mai mult decât atât, perspectiva ratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilă retrogradare în următoarele 12-18 luni.

Pe de altă parte, celelalte două mari agenţii internaţionale, Moody's şi Fitch, au menţinut în această săptămână ratingul SUA.

SUA, “scufundată” de disputele politice

După săptămâni de dispute, Partidul Democrat şi Partidul Republican au elaborat un plan abia săptămâna trecută, privind creşterea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului bugetar. Toate acestea pentru evitarea intrării SUA în încetare de plăţi. Consensul pare a fi venit însă prea târziu pentru a rămâne fără urmări, agenţia Standard&Poors fiind prima care penalizează SUA.

Acordul dintre democraţi şi republicani permite majorarea plafonului de îndatorare al SUA, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari, în trei trepte succesive. Noul plafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperi necesarul de împrumuturi al statului până în 2013. Totodată, programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

Pe fondul temerilor privind o nouă intrare în recesiune, preşedintele SUA, Barack Obama, a dat vineri asigurări că economia americană îşi va reveni din criză.