O bacterie periculoasă stopează importurile de flori din Olanda

Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda au fost blocate sâmbătă de autorităţile române, care spun că există suspiciunea că plantele ar fi purtătoare a unor bacterii, mai multe probe fiind prelevate. La scurt timp, primele rezultate au confirmat prezenţa unei bacterii periculoase, în marfa transportată de un TIR olandez încărcat cu plante, seminţe şi bulbi.

Potrivit şefului Gărzii Financiare (GF) Bihor, Călin Gal, autotrenul care transporta marfa destinată unei firme de profil din Oradea a fost oprit, vineri seară, în Vama Borş, în urma unei acţiuni comune a Gărzii Financiare Bihor, a Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi a Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor.

Între timp, şi un depozit din judeţul Ilfov, în care se aflau zeci de tone de seminţe de flori şi bulbi aduse din Olanda, a fost verificat şi se aşteaptă rezultatele.

Inspectorii au constatat că transportul fusese comandat de o firmă care era însă desfiinţată de mai mulţi ani şi că unele etichete conţineau menţiuni referitoare la substanţe interzise şi periculoase.