Nou minim istoric pentru dobânda de politică monetară

bnr.jpg

Nou minim istoric pentru dobânda de politică monetară

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an. Este un nou minim istoric, care confirmă aşteptările analiştilor.

Tot BNR a decis să menţină şi  cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci. Care vor fi efectele? Analistul Radu Limpede explică la RFI: “este un nou semnal că inflaţia în România este mică iar BNR doreşte reluarea creditării economiei reale.

Din păcate, la noi transmisia este mai înceată şi situaţia de pe pieţele bancare europene şi implicit situaţia din România nu permite ca economia să-şi reia avântul pe baza creditării chiar imediat. Este un alt pas în direcţia bună. Să sperăm că undeva la vară sau în a doua parte a anului economia privată va începe să reia credite.”

Pe de altă parte, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat că băncile-mamă au cerut subsidiarelor, în special cele cu capital grecesc şi austriac, o îmbunătăţire a raportului între depozite şi credite, care a ajuns la unele bănci la 1 la 3 şi chiar 1 la 4.

"Se va face în timp şi va avea efecte (...) Pledăm ca ea să se facă trepatat. Nu o contracarăm pentru că înseamnă şi o reducere a datoriei extene a României. Dar dorim ca acest lucru să se facă treptat şi să avem posibilitatea ca din resurse interne, inclusiv prin resurse de la BNR, să nu perturbăm foarte mult sistemul de creditare", spune Mugur Isărescu.

 
Analistul Radu Limpede intervievat de Andreea Orosz