Marile firme franceze îşi răsfaţă acţionarii

Principalele 40 de firme franceze, cele care formează indicele bursier parizian CAC40, au grijă de acţionarii lor. În ciuda crizei, starurile bursei îşi vor răsfăţa acţionarii cu dividende de circa 37 de miliarde de euro.

Vasile Damian:

Societăţile caută să evite să dea un semnal negativ”. Plecând de la acest precept, dar şi pe baza unor rezultate care arată că au ţinut piept dificultăţilor în 2011, campionii francezi vor împărţi sume astronomice acţionarilor. Jumătate din cele 40 de societăţi care formează indicele bursier parizian îşi măresc sumele faţă de cele distribuite anul trecut, iar alte 11 firme îşi stabilizează dividendele - semn că treburile nu merg chiar atât de rău pentru ele, ba dimpotrivă.

Analiştii prevăd că aceste 40 de societăţi au totalizat în 2011 beneficii de circa 86 de miliarde de euro, o cifră foarte apropiată celei din 2010. Degradarea conjuncturii a fost tardivă, iar trezoreriile firmelor dădeau pe afară, rezumă un specialist al pieţei.

Pe primul loc al clasamentului celor care vor distribui dividende se află – aşa cum era de aşteptat - firma Total. Gigantul petrolului va distribui circa 5,5 miliarde de euro acţionarilor. Pe locul doi soseşte France Télécom, iar pe poziţia trei - fabricantul de medicamente Sanofi. Renault care, anul trecut, din cauza crizei, a fost nevoită să-şi diminueze dividendele, revine anul acesta în forţă.

Cum perspectivele sunt însă încă foarte incerte, nu toată lumea va putea ţine pasul mai-marilor din bursă. Băncile, spre exemplu - cum ar fi Société Générale, firma-mamă a BRD -, dar şi Crédit Agricole, au anunţat deja că nu vor da dividende pe 2011. BNP Paribas a promis de partea sa că-şi va diminua sumele faţă de cele distribuite anul trecut. Ţinând cont de previziunile economice pentru anul care de abia a început, dividendele ce vor fi vărsate în 2013 riscă să fie în netă scădere, avertizează mai toţi analiştii.

 
Vasile Damian: În ciuda crizei, starurile bursei îşi vor răsfăţa acţionarii