Lumea bancară, zguduită de un nou scandal

Un nou scandal legat de fraude bancare de milioane de euro aduce în discuţie siguranţa sistemului financiar din România. Procurorii cercetează câteva zeci de persoane, bănuite că ar fi organizat un grup infracţional ce urmărea obţinerea de credite în valoare de 85 de milioane de euro, fără a avea şi garanţiile necesare. Analistul Dan Popa a declarat la RFI că astfel de cazuri nu sunt o raritate.

Printre cei cercetaţi se numără directori de bănci, evaluatori, notari publici şi oameni de afaceri.

Analistul Dan Popa a declarat la RFI că astfel de cazuri nu sunt o raritate, deşi majoritatea tentativelor sunt descoperite de departamentele antifraudă din bănci.

Fraude bancare

Dan Popa, analist financiar

AscultăDownload

În plus, mecanismul de fraudare nici nu e foarte complicat, a explicat Dan Popa: "Dumneavoastră sunteţi client şi eu bancher. Vă înfiinţaţi un SRL, vă costă opt sute de lei şi vă angajaţi în mod fictiv zece persoane, cărora le plătiţi câte 20-30 de lei pe lună, timp de trei luni, că nu-i nevoie de mai mult, CAS-ul şi contribuţiile sociale, după care veniţi la mine şi cereţi câte un credit pentru fiecare din persoanele acelea fictive. Eu ce fac, sun la ITM, întreb: Cutărescu lucrează la firma cutare? Da. E cu contribuţiile la zi? Da. Totu-i O.K., mai fac o analiză scurtă şi vă dau banii. Deci e foarte greu de prevenit asemenea situaţii. Or, întotdeauna când vine vorba de fraudă, se face un dosar beton, greu de mirosit de către departamentele antifraudă. Cum foarte plastic spunea un bancher: acolo unde sunt bani se vor găsi întotdeauna şi hoţi!".

Trebuie menţionat că suma de 85 de milioane de euro reprezintă valoarea potenţială a fraudei, până acum băncile implicate anunţând pierderi, prin astfel de credite frauduloase, de aproximativ zece milioane de euro.

Volksbank a anunţat că în dosarul DIICOT privind fraude bancare în valoare de 85 de milioane de euro, a sesizat autorităţile încă din mai 2010, pentru credite obţinute în baza unor documente falsificate şi că expunerea băncii este de doar opt milioane de euro.

De partea sa, BRD a anunţat că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale, precizând totodată că BRD cooperează cu autorităţile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.