Loganul se vinde bine in Franta

200803-3136.jpg

Loganul se vinde bine in Franta

Vanzarile de Logan-uri in Franta au crescut cu 83% in februarie, principala explicatie fiind succesul de care se bucura modelul break.

Vanzarile de Logan-uri in Franta au crescut cu 83% in februarie, principala explicatie fiind succesul de care se bucura modelul break. Daca e sa luam in considerare numarul de Logan-uri vandute, cifra nu este mare, doar patru mii de exemplare produse de Dacia au fost comercializate intr-o luna. Este vorba insa de un volum considerabil pentru o masina care initial nu trebuia sa fie comercializata deloc in Franta, iar ulterior responsabilii de la Renault voiau sa limiteze vanzarile la zece mii de exemplare pe an. La ora actuala insa ambitiile acestei "masini populare" in stil francez au crescut considerabil. Logan isi ofera chiar spoturi publicitare pe canalele de televiziune nationale. Avem de-a face asadar cu un succes pentru Renault, dar nu toata lumea este multumita. Aceasta pentru ca pretul extrem de competitiv al Logan-urilor, care se vand in Franta mai scump decat in Romania a fost posibil numai datorita unei reduceri substantiale a marjelor beneficiare. Mana de lucru fiind mult mai scumpa in Franta, orice deplasare, stocare, expunere, testare, asigurare a serviciilor dupa vanzare implica anumite costuri care comprima beneficiile obtinute prin vanzarea de Logan-uri.

Oricum ar fi insa, vanzarile au contribuit in mare masura la redresarea rezultatelor financiare ale firmei Renault, care continua de altfel sa mizeze pe producerea si comercializarea de automobile la preturi relativ scazute. Dovada e faptul ca Renault a achizitionat parti importante din societatea ruseasca Avtogaz, care produce masini Lada. In ceea priveste Logan, firma Renault intentioneaza sa vanda 750 000 de exemplare in 2008, respectiv o crestere cu 75% fata de 2007. Fabrica Dacia din Romania urmeaza sa produca la capacitate maxima, respectiv 320 000 de vehicule in 2008, fata de numai 220 000 in 2007. De o maneria generala s-a observat o ameliorare chiar si in Franta a vanzarilor de automobile, in februarie vanzarile Renault au crescut cu 16%, in timp ce Citroen a progresat si el cu 11 procente, iar Peugeot cu 13%. (CR - 3/4/2008;13.45h)