Liderii sindicali, noii bogaţi ai României

costin-dumitru-presedinte-bns-20101104135029.jpg

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Liderii de sindicat din România uimesc prin averile şi veniturile declarate. Preşedintele BNS, Dumitru Costin a raportat pe 2009 un venit lunar de 20 de mii de lei. Şeful Sed Lex, Vasile Marica a câştigat anul trecut 7.400 de lei lunar, şi-a cumpărat maşină nouă în 2010 şi deţine două imobile.

Liderii de sindicat din România uimesc prin averile şi veniturile declarate. Acestea depăşesc zece mii de lei pe lună. Cât câştigă cei care apără drepturile bugetarilor, care au salarii cu 25% mai mici ?

Liderii de sindicat şi-au declarat, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, averile şi veniturile. Exemplele sunt multiple. Pe 2009, Dumitru Costin, preşedintele BNS a raportat un venit lunar de 20 de mii de lei, din şase surse de venit, printre care se numără BNS, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori şi trustul Realitatea.

De partea sa, şeful Sed Lex, Vasile Marica scrie că a câştigat anul trecut 7.400 de lei lunar, şi-a cumpărat maşină nouă în 2010 şi deţine două imobile. În plus, Vasile Marica mai declară că deţine un teren de cinci sute de metri pătraţi în Otopeni, un apartament de 98 de metri pătraţi în Bucureşti şi o casă în Otopeni, cumpărată în 2008.

Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România,Baciu Iacob a declarat zece terenuri şi un venit lunar de zece mii de lei. El are în proprietate şapte terenuri agricole, trei terenuri intravilane, opt sute de metri pătraţi de luciu de apă şi o casă.

Subiectul declaraţiilor de avere pentru sindicalişti a fost unul extrem de disputat în cadrul dezbaterilor parlamentare. De altfel, Comisia Juridică din Senat condusă de Toni Greblă (PSD) a scos din lege paragraful care prevedea acest aspect.

PSD a iniţiat chiar un proiect de lege, prin care liderii de sindicat să fie eliminaţi din legea ANI. Expunerea de motive a proiectului de lege al PSD arată că asimilarea şefilor de sindicate "cu funcţiile şi demnităţile publice este făcută în mod abuziv şi fără nici o justificare, singurul scop pentru care au fost introduse aceste prevederi fiind acela de a fi supuşi sistematic la presiuni şi şantaj din partea autorităţilor publice".

 
Andreea Pietroşel, despre averile liderilor sindicali.