Învăţământul românesc se degradează

elevi-ridica-mana-timp-ce-o-profa-scrie-ciudatenii-tabla-20101022134012.jpg

Starea învăţământului românesc, din ce în ce mai proastă.

Starea învăţământului s-a degradat grav în ultimii ani. Este concluzia raportului privind sistemul educaţional din România. Ziarul Gândul a făcut rost de raport înainte să fie trimis de Guvern Parlamentului. Datele din raport sunt mai mult decât îngrijorătoare : 75% dintre elevi sunt "analfabeţi ştiinţific", iar 50% dintre studenţi sunt candidaţi la şomaj.

Starea învăţământului s-a degradat grav în ultimii ani. Este concluzia raportului privind sistemul educaţional din România. Ziarul Gândul a făcut rost de raport înainte să fie trimis de Guvern Parlamentului.

Datele din raport sunt mai mult decât îngrijorătoare : 75% dintre elevi sunt "analfabeţi ştiinţific", iar 50% dintre studenţi sunt candidaţi la şomaj.

Raportul despre starea învăţământului românesc subliniază faptul că şcolile româneşti se golesc rapid de elevi, numărul profesorilor este în cădere liberă, iar rezultatele şcolarilor sunt din ce în ce mai proaste.

Populaţia şcolară din gimnaziu a scăzut cu o treime în ultimii opt ani, în timp ce în învăţământul primar învaţă cu 20% mai puţini elevi decât în anul 2002.

În facultăţi, deficitul este şi mai evident : anul universitar 2009-2010 s-a desfăşurat cu peste o sută de mii de studenţi mai puţini decât în anul anterior.

Cu alte cuvinte, per ansamblu, sistemul educaţional din România deţine unele dintre cele mai triste recorduri din Europa.

În plus, raportul mai arată că rata de succes la examenul maturităţii a scăzut dramatic în acest an, sub punctul de 35% şi doar jumătate dintre absolvenţii de facultate au loc de muncă.

 
Andreea Pietroşel, despre starea învăţământului românesc.