Guvernul vrea o Vale a Loarei în România

200811-8072.jpg

Guvernul vrea o Vale a Loarei în România

Autorităţile române vor ca Valea Mureşului să devina comparabilă cu Valea Loarei. Ministrul Dezvoltării Laszlo Borbely a spus miercuri, 19 noiembrie că România trebuie să se conecteze la marile itinerarii turistice europene. El sugerează restaurarea castelelor medievale din Mureş, care ar putea conferi zonei aceeaşi valoare precum cea a regiunii franceze amintite

Autorităţile române vor ca Valea Mureşului să devina comparabilă cu Valea Loarei. Ministrul Dezvoltării Laszlo Borbely a spus miercuri, 19 noiembrie că România trebuie să se conecteze la marile itinerarii turistice europene. El sugerează restaurarea castelelor medievale din Mureş, care ar putea conferi zonei aceeaşi valoare precum cea a regiunii franceze amintite.

"Toată lumea şi-a dat seama ce bogăţii sunt, nu numai în judeţul Mureş, ci în toată ţara, câte castele excepţionale avem şi câte sunt în paragină, cele mai multe dintre ele. Deşi e vorba de foarte mulţi bani, cred că se putea face mai mult din '90 încoace, pentru prezervare şi în al doilea rând pentru restaurarea acestor castele. Trebuie să îţi cunoşti interesul şi interesul României este să se cupleze la marile itinerarii turistice din Europa. Dacă ai 26 de castele în judeţul Mureş, atunci este Valea Mureşului cum este Valea Loarei în Franţa. Şi nu glumesc, cu dimensiunile de rigoare", apreciază Laszlo Borbely (audio).
Ideea nu e rea, dar multe castele mureşene sunt în paragină. Ele trebuie renovate, iar în jurul lor trebuie ţesute legende care să-i atragă pe turişti. Iată ce spune la RFI purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism Traian Bădulescu (audio). (CR - 19 November 2008;13.30h)