Guvernatorul Serbiei a demisionat

Noua conducere a Serbiei, alcătuită din radicali convertiţi şi socialişti anuţă reforme care îndepărtează Serbia de principiile europene. La prima reuniune a Parlamentului, guvernul premierului Iviţa Dacici a pus în dezbatere modificarea Legii privind Banca Naţională a Serbiei. Se prevede implicarea Parlamentului în numirea viceruvernatorilor şi formarea unui organ de control a activităţii acestei bănci. Măsurile propuse sunt contrarii Acordului de la Lisabona care prevede îndependenţa deplină a Băncilor naţionale, inclusiv alegerea cadrelor. Revoltat de amendamentele puse în Parlament în procedură de urgenţă, guvernatorul  sârb Deian Şoşkici si-a dat demisia.

 

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru integrare Ştefan File a declart presei belgrădene că în viziune Bruxellului modificarea Legii Bancii naţionale a Serbiei reprezintă un pas înapoi faţă de reformele convenite. De la Serbia, care a obţinut statutul de ţară candidată, se aşteaptă conformarea pozitivă cu principiiile europene a manţionat Peter Stano.

 Despre ce ste vorba? Dacici şi noul minstru al finanţelor Mlagian Dinkici au făcut parte şi din guvernul precedent aşa că  sunt perfect la curent cu modul de finanţare în trecut.  Democraţii ,care au pierdut alegerile în luna mai, au dus o politică socială pe contul împrumuturilor. În loc să majoreze impozitele şi să reducă cheltuielile statului au luat noi împrumuturi îndatorând economia Serbiei pânl la procentul maxim de 45 la sută vin valoarea produsului naţional. Se presupune că în urma democraţilor a rămas un tun de circa două milijarde de euro din care cauză Serbia se află în faţa falimentului.

Actualul guvern nu prea are spaţiu de manevră. Economia Serbiei  înregistrează o creşetere de sub un procent. Majorarea  TVA-ului  nu este o măsură populară . Reducerea angajaţilor în sistemul bugetar este o soluţie pe care a evitat-o şi fostul guvern. Partidul pensionarilor care dă stabilitate actualei conducerii nu doreşte nici să audă de reforma sistemul pensionar  sau de îngheţarea pesniilor. Guvernul mai are pe cap numeroase  intreprinedri de stat care au fost privatizate prost si pentru a pastra locurile de munca statul lea descumpărat. Şi ele astăzi sunt o piatră grea la gâtul  noii conducerii .

Noul ministru al finaţelor Mlagian Dinkici a  ajuns la ideia genială să utilizeze Banca Naţională a Serbiei pentru soluţionarea problemelor economice la zi. Dinkici propune ca frimele falimenatre să emită titluri de valoare pe care le va descumpăra Banca Naţională. Împotriva ideii lui Dinkici s-a ridica guvernatorul Deian Şoşkici  care deja  de mai mult timp respinge cererea baronilor sârbi ca rezervele valutare să fie utilizate sub formă de împrumut la impulsionarea producţiei. Invocând independenţa  Bancii Naţionale, Şoşkici  i-a sfătuit pe baroni ca în loc să cheltie banii împrumutaţi, să se pună la trebă şi  să realizeze un beneficiu mai mare pe piaţă. Sistemul bancar al Serbiei are şi o sarcină moştetintă. După căderea lui Miloşevici  primul guvern democratic al lui Zoran Gingici s-a obligat să înapoieze în tranşe anuale  economiile cetăţenilor cheltuite abuziv  de Miloşevici pentru război . Este vorba de miliarde de marci veste- germane calculate în euro. Banca naţională independentă a fost garanţia de bază că economiile populaţiei că nu vor mai fi  cheltuite de elita politică la conducere.

Înaintându-şi  demisia guvernatorul Şoşkici  a avertizat că amendamente propuse la Legea Bancii naţionale pot agrava poziţia Serbiei pe piaţa financiară internaţională şi fac şi mai anevoioaă  integrarea Serbiei în Uniunea Europeană.