Grecia, în faţa unei noi retrogradări a ratingului

Standard & Poor's ar putea coborî din nou ratingul Greciei, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice, care cresc posibilitatea ca statul să aibă nevoie de sprijin financiar european suplimentar. Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, declară că zona euro ar putea să gestioneze ieşirea Greciei din uniunea monetară, deşi n-ar fi de dorit să se întâmple.

 

 

Standard and Poor's a lansat un avertisment, retrogradarea va fi făcută efectiv dacă Atena nu va reuşi să obţină următoarea tranşă din împrumutul extern contractat de la UE şi FMI, în luna martie (respectiv cele 31,5 din totalul de 130 de miliarde de euro). Concret, Standard and Poor's a anunţat că va reduce calificativul privind datoria Greciei de la “stabil”  la “negativ”, din cauza întârzierilor înregistrate în aplicarea programului solicitat ţării de instituţiile creditoare, reducerea deficitelor prin asumarea unui plan de economii drastice la bugetul statului.

În comunicatul agenţiei se menţionează că retrogradarea este “posibilă” din cauza “traiectoriei economice a ţării care se înrăutăţeşte”constant (Produsul Intern Brut al Greciei este în scădere continuă, iar şomajul a urcat oficial la 22,5%, faţă de cele sub 8% înainte de criză).

Standard and Poor's apreciază că guvernul grec “se confruntă cu dificultăţi în a face noi economii” şi a putea îndeplini condiţiile impuse pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut. Economia ar urma să se contracte în acest an cu 7%, cu peste două procente faţă de estimarea de la începutul anului (4,7%).

Agravarea declinului economic a afectat veniturile din taxe, a crescut cheltuielile sociale şi necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar. Contractarea economică împiedică respectarea angajamentelor asumate, statul se află în imposibilitatea de a respecta ţintele fiscale asumate - condiţie obligatorie pentru acordarea tranşelor din împrumut.

În comunicatul agenţiei se arată că este foarte probabil ca Grecia să fie constrânsă să solicite un “ajutor suplimentar” de 7 miliarde de euro de la guvernele din zona euro.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional încearcă presiuni asupra zonei euro pentru a atenua condiţiile impuse Greciei în schimbul acordării împrumutului. FMI se exprimă acum în favoarea unei reduceri  “sustenabile” a datoriei Greciei, înainte de a-i acorda mai multe fonduri, ca parte a programului de asistenţă financiară. Dar aceasta ar implica opţiuni care nu sunt agreate de unele state din zona euro, care a împrumutat Greciei deja 127 miliarde de euro.

Care ar fi acestea?

-          reducerea ratei dobânzii pe care Grecia trebuie să o plătească pentru împrumuturile de la zona euro.

-          reducerea valorii împrumuturilor bilaterale acordate Greciei

-          reducerea cu 30% a obligaţiunilor elene pe care le deţin BCE şi băncile centrale ale statelor din zona euro

Cât despre declaraţiile preşedintelui Eurogroup, surprinzătoare şi contradictorii, în comparaţie cu poziţia adoptată, cu numai două săptămâni în urmă, cu ocazia unor afirmaţii incendiare ale vicecancelarului Germaniei Philip Roessler.

În continuarea acestora, referitor la scenariile privind ieşirea Greciei din zona euro, Juncker spune de data aceasta că “o astfel de eventualitate ar fi, într-adevăr, un proces gestionabil”. Sigur, oficialul european a adăugat imediat că “nu este un proces de dorit” şi că “ar presupune pericole uriaşe, mai ales pentru poporul grec”.

Jean-Claude Juncker este aşteptat pe 22 august la Atena, unde este autorităţile vor încerca să obţină  susţinere şi o recunoaştere din partea Preşedintelui Eurogrupului a efortului depus de noul executiv pentru respectarea obligaţiilor convenite.