Grecia: Banca Naţională trage un semnal de alarmă

ethnos.jpg

Grecia: Banca Naţională trage un semnal de alarmă

Guvernatorul Băncii Naţionale a Greciei (NBG) a avertizat, în repetate rânduri, asupra îngheţării planului internaţional de asistenţă financiară şi, de asemenea, asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea respingerea austerităţii, dacă electoratul va confirma (în ciuda tuturor avertismentelor) această opţiune prin votul său, la alegerile din 17 iunie.

După ce luni, NBG a primit de la Fondul European de Stabilitate Financiară aprox. 7 miliarde de euro pentru recapitalizare, avertismentele de miercuri ale oficialilor săi constituie o recunoaştere a unei intervenţii vitale în vederea resuscitării sistemului bancar, ca urmare a retragerilor de depozite şi a pierderilor înregistrate după restructurarea parţială a datoriei statului elen.

“O abandonare a euro va duce la o scădere semnificativă a nivelului de trai al cetăţenilor greci”, a avertizat instituţia financiară, avansând scăderea la jumătate a veniturilor pe cap de locuitor şi reducerea cu 65% din valoarea nominală a monedei noi.

NBG a avertizat că rata şomajului ar creşte de la 22% (oficial), cât este în prezent, la 34%, în timp ce inflaţia ar exploda imediat şi ar continua să crească. În plus, Grecia s-ar afla în imposibilitatea de a-şi onora datoriile contractate de la creditorii externi, se menţionează într-un raport prezentat de NBG, care atrage atenţia că efectele vor şi “mai grave” în cazul unei ieşiri necontrolate a ţării din zona euro.

Situaţia este volatilă. După ce, duminică, sondajele de opinie indicau partidul Noua Democraţie drept favorit în preferinţele de vot  ale electoratului, cu o medie de 25%, potrivit unui sondaj publicat miercuri citat de agenţia Reuters, surpriza!?, Coaliţia Stângii Radicale(Syriza) ar conduce înaintea alegerilor din 17 iunie; un alt sondaj, publicat tot miercuri, pentru postul de televiziune Mega TV, plasează Noua Democratie în frunte (23,4%),urmată de Syriza cu 22,1%.

Noua Democraţie, principalul partid (din punct de vedere al susţinerii electorale) care se exprimă în favoarea politicii promemorandum pare să beneficieze, totuşi, de un avans . Diferenţa este sensibilă, 2-3 procente. Dacă luăm în calcul perspectiva alianţelor care se constituie în acest moment, Syriza /Coaliţia Stângii Radicale/ pare să atragă forţe importante din rândul partidelor mici, în timp Noua Democraţie se dovedeşte (şi) din acest punct de vedere mult mai conservator

Pe de al[ parte, lupta nu se mai dă între aşa-numitii populişti şi asa-zişii raţionali, care au ajuns să vorbească despre acelaşi lucru, dar cu alte cuvinte. Din păcate, nicio formaţiune nu a prezentat un plan clar de salvare a ţării. Fiecare şi toţi, pe diverse voci, vorbesc despre renegocierea acordului cu instituţiile creditoare (la modul general, cu anumite diferentieri), dar fără părăsirea zonei Euro.

Monica Chihaia, Atena