Germania importă forţă de muncă

Companiile din mai multe sectoare ale economiei Germaniei se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. 

De altfel, Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajului din ultimii 18 ani. Ceea ce pentru alte state ar fi o fericire, pentru Germania reprezintă un motiv de îngrijorare, întrucât o rată mică a şomajului înseamnă un mare deficit de muncitori.

Astfel, de la 1 mai, vor fi ridicate restricţiile pe care Germania şi Austria le-au impus din 2004 pentru est-europenii care vor să lucreze în cele două ţări. Studii de specialitate arată că până în anul 2020, Germania ar putea avea un deficit de două milioane de muncitori.

Economiştii germani se tem că mulţi dintre est-europenii care au vrut să emigreze au făcut-o deja şi că nevoia de forţă de muncă va fi dificil de acoperit. Cu toate acestea, decalajele de dezvoltare, şi implicit de salarii, dintre economiile din Europa de Est şi cele din centrul şi vestul Europei rămân mari. Ceea ce înseamnă că Germania şi Austria au toate şansele să atragă forţă de muncă din Europa de Est. Spre exemplu, industria de tehnologia informaţiilor şi cea a telecomunicaţiilor au deja nevoie de oameni. Estimările arată că sunt vacante aproximativ 30.000 posturi de muncitori calificaţi.

Sectorul sănătăţii va avea şi el nevoie până în anul 2030 de un milion de angajaţi care să îngrijească persoanele în vârstă. De asemenea, sectorul serviciilor, precum cele hoteliere, se estimează că va face recrutări de personal.

Chiar şi în aceste condiţii, Berlinul şi Viena acţionează cu paşi mici. Cele două state se tem că un aflux mare de muncitori ar destabiliza piaţa locală a forţei de muncă. Este vorba despre presiuni de scădere a salariilor şi nemulţumiri ale cetățenilor autohtoni care şi-ar vedea locurile de muncă ocupate de străini. Astfel, Germania şi Austria au stabilit deja un set de reguli stricte pentru est-europenii care doresc să lucreze în aceste ţări.

Specialiştii estimează că 100.000 de est-europeni vor veni în Germania după luna mai a acestui an. Germania este văzută că motorul Europei şi acest fapt va atrage forţă de muncă flexibilă, bine educată şi calificată. 

 
Cronica Economică cu Dragoş Ghiţulete