George Osborne şi Pocalul de Foc

Guvernul britanic condus de David Cameron a trecut un examen extrem de dificil în faţa parlamentului de la Londra. Silit să admită că deficitul bugetar este mai mare decât se preconiza şi că datoria publică a Marii Britanii nu va scădea în ritmul dorit în următorii ani, ministrul de finanţe George Osborne a anunţat noi măsuri de austeritate, îndulcite şi de promisiuni.

Tabloul desenat de George Osborne are culori sumbre : criza datoriilor suvernare a tras în jos creşterea economică în Europa şi Marea Britanie este şi ea afectată. În locul creşterii de 1,7 la sută a produsului intern brut pe care institutul naţional de statistică o anunţa în primăvară, în 2011 creşterea PIB va fi de numai 0,9 procente. Şi în 2012, în loc de o creştere de 2,5 procente, aceasta se va limita la doar 0,7 procente. Mai grav, spune ministrul britanic de finanţe, dacă liderii Uniunii Europene nu vor lua măsuri ferme pentru a împiedica cufundarea în recesiune, atunci şi Marea Britanie va avea de suferit, spune George Osborne.

„În aceste previziuni, analiştii pleacă de la premiza că Zona Euro găseşte o cale pentru depăşirea actualei crize şi că decidenţii vor veni cu soluţii care să asigure sustenabilitatea rezolvării crizei datoriilor suvernare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, analiştii avertizează că situaţia Marii Britanii va fi mult mai rea. Eu cred că analiştii au dreptate şi sper ca acest scenariu să poată fi evitat. Dacă însă restul Europei va intra în recesiune se va dovedi dificil să evităm o recesiune şi aici, în Marea Britanie”, a declarat George Osborne.

În aceste condiţii, nici datoria publică nu va scădea în ritmul dorit : ea va fi de 127 de miliarde de lire sterline anul acesta, va scădea la 120 anul viitor şi abia în orizontul anului 2014 se va stinge treptat-treptat. Totuşi, George Osborne preconizează economii de 22 de miliarde de lire, dată fiind scăderea dobânzilor de la 3,6 la sută în martie, la 2,3 procente.

Acestea fiind datele, guvernul Cameron a luat o serie de decizii, unele mai dure, altele mai încurajatoare...Acuzat că loveşte în categoriile defavorizate, ministrul de finanţe a anunţat că salariile în sectorul public, îngheţate de doi ani, vor putea creşte cu un plafon limită de un procent în următorii doi ani. De asemenea, pentru a atenua efectul creşterii inflaţiei cu 5,2 procente în septembrie, George Osborne a anunţat o creştere a pensiilor, care va compensa măsura nepopulară a creşterii vârstei de pensionare de la 66 la 67 de ani.

„Pensia de stat de bază va creşte din aprilie anul viitor cu 5,30 de lire sterline până la 107, 45 de lire, cea mai mare creştere din sistemul public de pensii şi un angajament de corectitudine faţă de cei care au muncit întreaga lor viaţă”, a precizat ministrul britanic de finanţe.

De asemenea, George Osborne a anunţat o serie de măsuri de stimulare a economiei : o reducere de 50 la sută a impozitului pe venit pentru investiții în companii nou înființate de până la 100.000 de lire sterline, o amnistie fiscală de un an pentru câștigurile de capital pentru participanții în acest program și reduceri de taxe pe afaceri pentru companiile mici. Pe lângă acestea, statul britanic va investi în următorii trei ani 5 miliarde de lire sterline în infrastructură sau subvenţii de 1 miliard de lire pentru firmele care angajează tineri. 

Şedinţa a fost, cum era de aşteptat, furtunoasă : aplaudat admirativ de colegii săi de cabinet, George Osborne a fost deseori huiduit şi chiar întrerupt de opoziţie, care vede în planurile actualei puteri dovada clară a eşecului politicilor de până acum. „Ce am aflat azi?”, s-a întrebat retoric premierul guvernului laburist din umbră el Balls. „Am aflat că economia nu va creşte, nici anul acesta, nici anul viitor, dimpotrivă. Am aflat că va creşte şomajul şi că va creşte datoria publică. În concluzie, strategia economică şi fiscală a actualului guvern este un eşec”, a conchis liderul opoziţiei. Sondajele arată că 69 la sută din britanici nu cred nici ei în viabilitatea reformelor propuse de Cameron, ceea ce explică greva generală anunţată pentru ultima zi a lui noiembrie în Marea Britanie.