« Fondurile europene, un motor de creştere în 2012 ? »

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România a organizat pe 5 aprilie o masă rotundă pe tema « Fondurile europene, un motor de creştere în 2012 ? », în prezenţa domnului Leonard ORBAN, Ministrul Afacerilor Europene, şi ai reprezentanţilor companiilor franceze prezente în România : Apa Nova Bucureşti, Automobile Dacia, Orange România, GDF SUEZ Energy România, Soufflet Agro România, KPMG România.

 

Bruno Roche, preşedinte CCIFER, a semnalat în deschiderea evenimentului că  « finanţările europene ar putea fi o resursă importantă în dezvoltarea investiţiilor şi în materializarea marilor proiecte”. Cu toate acestea, a adăugat dumnealui, de la începutul lui 2007, dificultăţile administrative, absenţa de expertizei în constituirea dosarelor, lipsa cofinanţărilor, procesul lung de evaluare, au fost tot atâtea cauze pentru încetinirea absorbţiei  celor 6 miliarde de euro alocate României până în 2013. 

Leonard Orban a prezentat situaţia actuală a absorbţiei finanţărilor europene şi câteva soluţii pe care le ia în calcul pentru exerciţiul financiar următor, în vederea facilitării procesului de obţinere a finanţărilor. « După 2014, banii vor fi mai greu utilizabili, vor exista condiţii mai stricte din partea Comisiei Europene, şi, din această cauză, trebuie să venim cu formule flexibile. Ne gândim la delegarea gestionării unor activităţi către organisme private, ne gândim cum să folosim mai bine expertiza existentă pe piaţă, ne bazăm şi pe partenariate, pe implicarea celor interesaţi », a declarat dumnealui. 

Nicole Taillefer, Prim consilier al Ambasadei Franţei în România, a precizat că drumul până la atingerea obiectivului de 20% rată de absobtie este încă lung, dar primele semne sunt vizibile, în special în programul transport, fapt îmbucurător pentru companiile prezente în România, care după o perioadă de criză, au ajuns la capătul resurselor. 

Principalele probleme ridicate de şefii companiilor invitate la masa rotundă au fost : subiectivitatea procesului de evaluare a dosarului, lipsa de omogeneitate a criteriilor de evaluare, durata foarte lungă a procesului care duce la o desincronizare a dosarelor depuse cu proiectele în desfăşurare, formalităţile administrative foarte solicitante.

Leonard Orban a subliniat că doreşte ca procesul de absorbţie a fondurilor să crească atât cantitativ, la nivelul numărului şi valorii proiectelor contractate, dar şi calitativ, prin prioritizarea finanţării acelor proiecte care răspund unor nevoi de dezvoltare importante pentru România. 

În încheierea evenimentului, Bruno Roche a  precizat că iniţiativa acestei mese rotunde a fost luată în sensul unui dialog constructiv între comunitatea de afaceri franco-romana şi autorităţi, în vederea găsirii unor soluţii rapide, care să permită creşterea capacităţii de finanţare a proiectelor şi, în final creşterea economică a României.  Companiile franceze au investit în România încă de la început, şi vor continua să investească, în ciuda crizei economice, rămânând un partener de încredere pe viitor.

***

CCIFER reuneşte peste 300 de companii membre, reprezentând toate sectoarele economice. Companiile membre CCIFER au avut o cifră de afaceri globală de cca 20 de miliarde de euro şi angajează cca 120000 de persoane.