Europenii, panicaţi de pericolul nuclear

După cutremurul din Japonia şi avariile la centralele nucleare, din ce în ce mai multe ţări îşi pun întrebări în legătură cu acest tip de energie şi pericolul reprezentat de energia atomică. În Europa, unele state au ieşit deja la rampă şi cer teste de rezistenţă pentru toate centralele nucleare.

Elveţia, care nu e membră a Uniunii Europene a reacţionat prima şi a suspendat proiectele de înnoire a centralelor nucleare, în aşteptarea unor norme de securitate mai stricte.

Austria, ţară europeană ce refuză energia atomică a cerut rapid teste de rezistenţă pentru toate centralele nucleare.

Guvernul german este sub presiune. Marţi are loc o şedinţă specială a Executivului, pentru a vedea care e nivelul de securitate din centralele germane.

"Italia e şi ea neliniştită", spune un oficial de la Roma, care recunoaşte că la nivel european, "neliniştea se va transforma în panică, dacă în Japonia va avea loc un adevărat accident nuclear".

Comisia Europeană a convocat pentru marţi la Bruxelles o reuniune a autorităţilor naţionale, pentru a trage învăţămintele situaţiei din Japonia.

În acest timp, presa europeană s-a împărţit în pro şi contra. În Germania, Die Welt scrie că reactoarele nucleare europene "nu sunt apărate de un eventual atac terorist aerian, de exemplu".

În Marea Britanie, însă, The Observer atrage atenţia că o "renunţare la energia nucleară înseamnă în primul rând revenirea la energiile fosile, mai scumpe şi foarte poluante".