Emil Boc: România trebuie să rămână cu garda sus

boc-emil-palatul-victoria.jpg

Premierul Emil Boc

Nici România nu rămâne indiferentă la ce se întamplă pe plan internaţional la nivel economic. După ce agenţia de evaluare Standard&Poors a redus pentru prima dată în istorie ratingul SUA, premierul Emil Boc spune că România trebuie sa fie extrem de atentă în tintervalul următor. De asemenea, înaintea anului electoral 2012, şeful Executivului spune că este vital să se evite măsurile populiste.

De asemenea, premierul le-a cerut prefecţilor şi şefilor inspectoratelor de inspecţia muncii să intensifice acţiunile de combatere a evaziunii fiscale şi muncii la negru, arătând că în perioada 1 mai-4 august au fost încheiate 821.692 contracte de muncă, dar au şi încetat 162.480 astfel de contracte.

Emil Boc crede că România trebuie să rămână cu garda sus

Emil Boc, Premier

AscultăDownload

El a arătat că cele peste 160.000 contracte de muncă au încetat deoarece patronii le-au încheiat pe perioadă determinată, aşteptând "să treacă valul acţiunilor de control" împotriva evaziunii fiscale şi muncii la negru.

Angajările din sectorul public rămân blocate şi în 2011

Guvernul va bloca şi anul viitor posturile din sectorul public prin angajarea doar a unui funcţionar la şapte posturi eliberate, condiţie pentru recuperarea pierderii salariale din sistemul bugetar, a anunţat, duminică, premierul Emil Boc.

"Încadrarea în acest plafon de 7,2% din PIB cu cheltuielile de personal înseamnă că, în 2012, România trebuie să continue politica de a ocupa doar un singur post vacant din şapte, pentru a putea începe, din 2012, recuperarea salarială şi a ajunge, încetul cu încetul, la salariile de dinainte de tăiere. Obiectivul nostru este ca, începând cu ianuarie 2012, să începem să recuperăm ce mai este de recuperat din pierderile salariale din 2010, nu deodată, ci treptat", a spus Boc.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate. Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011.