Discurs de adio al lui Jean-Claude Trichet

discurs-adio-al-lui-jean-claude-trichet.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet (Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Jean-Claude Trichet şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Băncii Centrale Europene. În discursul de rămas bun, cel care a fost timp de opt ani preşedinte al instituţiei a subliniat că în prezent este necesară clarificarea managementului crizei în trei direcţii.

"Trei lucruri sunt esenţiale acum: să creştem capacitatea de reacţie a Fondului European de Stabilitate Financiară, să întărim bilanţurile băncilor europene şi să elaborăm o soluţie adecvată pentru ajustarea Greciei pe termen mediu", a declarat Jean-Claude Trichet în discursul său de adio, după opt ani în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

La capitolul realizări, Trichet s-a declarat mândru că a reuşit asigurarea stabilităţii preţurilor în timpul diferitelor crize care au lovit blocul comunitar în ultimii ani.

Datele arată că inflaţia în zona euro a rămas la 2% în cei 13 ani de existenţă a instituţiei pe care Trichet a condus-o timp de opt ani.

În plus, în perioada în care Jean-Claude Trichet s-a aflat la conducerea BCE, zona euro s-a extins, prin includerea a două foste state comuniste: Slovacia şi Estonia.

Din 1 noiembrie, conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de actualul guvernator al Băncii Centrale a Italiei, Mario Draghi.

În vârstă de 63 de ani, Draghi este profesor în economie, iar în perioada 1991-2001 a fost preşedinte al Trezoreriei Italiei, după care a lucrat la Goldman Sachs, iar din 2006 conduce Banca Centrală a Italiei.