Climatolog : Încălzirea globală este o realitate

După ninsori şi ger, românii au parte de o primăvară timpurie. Temperatura din aceste zile este cu trei-patru grade peste limita normală. Clima continuă să se încălzească aşadar, în ciuda ninsorilor de acum câteva zile, care i-au făcut pe unii români să pună la îndoială procesul schimbărilor climatice. Precizarea este făcută la RFI de climatologul Roxana Bojariu. Ea încearcă să demonteze astfel teoria aşa-numiţilor climato-sceptici, potrivit cărora încălzirea globală este doar un mit sau în orice caz e un proces natural şi ciclic, la care omul nu are nici o contribuţie.

După ninsori şi ger, românii au parte de o primăvară timpurie. Temperatura din aceste zile este cu trei-patru grade peste limita normală.

Clima continuă să se încălzească aşadar, în ciuda ninsorilor de acum câteva zile, care i-au făcut pe unii români să pună la îndoială procesul schimbărilor climatice. Precizarea este făcută la RFI de climatologul Roxana Bojariu (audio).

"În timp ce în România ninge, în alte zone ale globului, în Australia, de exemplu, în această iarnă s-au înregistrat valuri de căldură de o intensitate care nu s-a mai întâlnit în întreg şirul de observaţii. În Vancouver nu e zăpadă, în nord-estul Braziliei este secetă. Atunci când evaluăm lucrurile din punct de vedere climatic şi al semnalului încălzirii globale sau al schimbării climatice globale trebuie să avem în minte şi acest aspect global. Nu putem simţi noi dacă temperatura medie globală a crescut sau a scăzut. Lucrurile astea se calculează", explică Roxana Bojariu.

Ea încearcă să demonteze astfel teoria aşa-numiţilor climato-sceptici, potrivit cărora încălzirea globală este doar un mit sau în orice caz e un proces natural şi ciclic, la care omul nu are nici o contribuţie.

 
Roxana Bojariu, despre încălzirea climatică.