Barack Obama taie din buget

obama-barack-bun-face-semn-ok-degetul-mare.jpg

Barack Obama prezintă un plan ambiţios de reducere a deficitului bugetar.

Statele Unite trebuie să economisească patru mii de miliarde de dolari în 12 ani: aceasta este noua provocare a lui Barack Obama. Planul a fost prezentat de preşedintele american, miercuri seară. El vrea să reducă deficitul bugetar la 2,5% din Produsul Intern Brut până în 2015 şi la 2% până în 2020.

Corespondentul RFI la Washington, Raphaël Reynes

Preşedintele american vrea să realizeze economii de 770 de miliarde de dolari din cheltuieli care nu au legătură cu securitatea şi o mie de miliarde din programele de sănătate, până în 2033. El prevede de asemenea reducerea bugetului destinat Apărării.

Şeful Pentagonului, Robert Gates avertizează că o reducere majoră a bugetului Apărării ar necesita o diminuare a intervenţiilor militare americane.

"Secretarul a fost clar, noi reduceri bugetare nu pot fi făcute fără a reduce capacităţile forţelor militare", spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, într-un comunicat.

Barack Obama vrea de asemenea să crească veniturile fiscale şi deci să majoreze impozitele sau cel puţin să renunţe cât mai curând posibil la anumite reduceri de impozite decise de predecesorul său de la Casa Albă, George Bush.

Deficit bugetar

Barack Obama, preşedintele SUA

AscultăDownload

Obama se referă direct la planul prezentat de Opoziţie: "Ei vor să le dea unor oameni cum sunt eu de exemplu o reducere de impozit de două sute de mii de dolari. Nu e normal şi asta nu se va întâmpla cât sunt eu preşedinte".

"Chiar dacă eliminăm risipa şi ineficienţa, acest buget va necesita decizii dure. Vom tăia din zone la care ţin foarte mult. De exemplu, vom tăia din programele de acţiune comunitară, din banii pentru cartierele cu venituri reduse din oraşe, din bursele de dezvoltare pentru comunităţi, pe care multe dintre oraşele noastre se bazează. Dar dacă ne asumăm acest angajament pentru o disciplină fiscală, acest gen de tăieri va fi necesar. A tăia din cheltuielile anuale nu va fi de ajuns pentru a îndeplini provocările fiscale pe termen lung. Singura modalitate pentru a reduce deficitul este tăierea cheltuielilor excesive acolo unde sunt ele: din cheltuielile cu asigurările sociale, cele pentru apărare, din sănătate, din cele pentru scutiri de taxe. Ceea ce am făcut este o reducere în avans, dar va trebui mai multă muncă şi pentru asta este nevoie şi de republicani şi de democraţi", spune Obama.

Imediat după discursul lui Barack Obama, tabăra republicană a acuzat că planul preşedintelui democrat nu are nici o soluţie concretă pentru reducerea deficitului.

"Azi nu l-am văzut pe comandantul-şef, ci pe candidatul-şef al Statelor Unite", declară un reprezentant al republicanilor.