Băncile trebuie să accepte "o pierdere mai mare" pe Grecia

bancile-trebuie-sa-accepte-o-pierdere-mai-mare-grecia.jpg

Germania propune soluţii pentru ieşirea din criza datoriilor.

Guvernele europene încearcă să convingă băncile să accepte o pierdere mai mare pe Grecia, fără de care criza datoriilor de stat nu va putea fi rezolvată. Iată ce spune ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters. Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 au cerut sâmbătă UE să prezinte la summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni un plan "complet şi decisiv", care să soluţioneze criza datoriilor, prin reducerea datoriei Greciei.

Wolfgang Schaeuble şi omologul său francez Francois Baroin au primit sâmbătă un avertisment ferm de la G20 şi trebuie să acţioneze urgent şi decisiv pentru a opri o criză care a început deja să afecteze economia globală.

Franţa şi Germania, marile puteri ale zonei euro, susţin că fac progrese în privinţa unui plan de soluţionare a crizei. Într-un interviu acordat ARD, ministrul german al Finanţelor a declarat că "o soluţie de durată pentru Grecia nu este posibilă fără deprecierea unor obligaţiuni, care va trebui probabil să fie mai mare decât nivelul luat în calcul în vară".

"Desigur că am dori, dacă va fi posibil, să convenim împreună cu băncile participarea sectorului privat. Însă este clar, trebuie să fie un nivel de participare suficient pentru a ajunge la o soluţie de durată pentru Grecia. Este de o dificultate enormă", a precizat Schaeuble.

Într-un alt interviu, acordat televiziunii ZDF, oficialul german a reiterat că este necesară recapitalizarea băncilor, pentru a preveni o escaladare a crizei.

Lideri europeni şi economiştii au indicat în ultimele săptămâni că ar putea fi necesară o depreciere puternică a obligaţiunilor greceşti, de circa 50%, pentru a stabiliza zona euro.

Unii analişti consideră însă că obligarea băncilor să atragă capital ar putea pune în pericol creşterea economică din zona euro, care se află oricum într-o perioadă de încetinire.