ANCOM anunţă condiţiile de prelungire a licenţelor Orange şi Vodafone

licentele-telefonie-mobila-gsm-ale-orange-vodafone-romania-sunt-prelungite-2014-foto-reuters.jpg

Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone România sunt prelungite până în 2014. Foto: Reuters

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii îşi anunţă miercuri decizia privind prelungirea licenţelor de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone România. Valabilitatea acestora ar urma să fie prelungită până în aprilie 2014, când ar expira şi licenţa Cosmote România în benzile de frecvenţe de 900 şi 1800 MHz.

După discuţii derulate cu operatorii de telefonie mobilă, ANCOM a stabilit modul de prelungire a licenţelor şi costurile pe care operaţiunea le presupune. În proiectul de decizie se arată că, până la sfârşitul anului viitor, Orange România şi Vodafone România vor avea obligaţia să elibereze o parte din spectrul radio utilizat de 900 de MHz, care ar fi ulterior scos la licitaţie.

Măsura autorităţii este un remediu al situaţiei în care se află acum compania RCS&RDS pe piaţa 3G. În 2010, în urma unei reglementări UE care permitea operatorilor să ofere şi servicii 3G în benzile GSM, de 900 şi 1800 MHz, Orange, Vodafone şi Cosmote au primit automat dreptul de a introduce astfel de servicii, iar RCS a rămas pe dinafară, întrucât nu avea licenţă în frecvenţa GSM. Propunerea ANCOM de eliberare a 2,5 MHz din spectrul deţinut în banda radio este surprinzătoare şi va avea un impact financiar major asupra operaţiunilor, subliniază Vodafone România.

Un efort extraordinar de reorganizare a arhitecturii tehnice a companiei, estimează şi Orange România. O astfel de decizie afectează şi clienţii celor două companii, odată ce reţeaua de voce va fi reconstruită în altă bandă disponibilă, de 1800-2100 MHz: numeroase telefoane mobile existente pe piaţă funcţionează în banda de 900 MHz, şi nu în cea de 1800-2100.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile GSM în benzile de 900 de MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care funcţionează în prezent sub denumirile Orange România şi Vodafone România, cu o valabilitate de 15 ani, care expiră la 31 decembrie 2011. Operatorii au achitat câte 75 de milioane de dolari pentru licenţele GSM. Prin intermediul acestor licenţe operatorii furnizează servicii de voce, date şi 3G.