200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus

În Republica Moldova au fost organizate, miercuri, mai multe manifestaţii, prilejuite de marcarea celor 200 de ani de la semnarea la Bucureşti a Tratatului de pace ruso-turc, Basarabia fiind anexată imperiul Ţarist.

Corespondentul RFI la Chişinău,Valeria Viţu

Ziua de 16 mai pentru mulţi cetăţeni moldoveni este o Zi de doliu naţional, pentru alţii însă un prilej de bucurie. Dis-de-dimineaţă drapelul de pe clădirea Primăriei a fost coborât în bernă, printr-o decizie a edilului capitalei.

Aceast lucru a trezit nemulţumirea tinerilor socialişti, care au protestat în faţa Primăriei. Aripa tânără a Partidului Socialiştilor, condus de fostul comunist, Igor Dodon a scandat lozinci cum ar fi: "Sa fie clar, Chirtoacă nu este primar!" şi "Ruşine!

În acelaşi timp, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu însoţit de mai mulţi deputaţi liberali au depus flori la piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului.Ghimpu s-a arătat deranjat de faptul că ceilalţi colegi de Alianţă, nu au fost prezenţi la eveniment.

Potrivit liderului liberal, "aceşti 200 de ani nu au fost suficienţi pentru a junge la conştiinţa unora că libertatea nu se cerşeşte, libertatea se cucereşte. Sunt 200 de ani de suferinţă, 200 de ani de umilinţe, 200 de ani în care nu am reuşit să ne decidem soarta",a declarat Mihai Ghimpu.

În seara zilei de 16 mai, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal va aprinde sute de lumânări în centrul Chşinăului. Consiliul Unirii va organiza Drumul Luminii şi al Memoriei, care include un marş de torţe şi lumânări în cinstea apărătorilor etniei româneşti.

Totodată, Liga Tineretului Rus şi Partidul "Patrioţii Moldovei" organizează Festivalul "Prieteniei Popoarelor", care marchează aniversarea a 200 de ani citez de la "intrarea statului moldovenesc în componenţa Imperiului Rus."

Săptămâna trecută, deputaţii Partidului Liberal au insistat, ca ziua de 16 mai să fie decretată Zi de Doliu Naţional. Intenţia liberalilor nu a avut susţinerea celorlalţi deputaţi din Alianţă.