13 facultăţi de medicină anchetate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării
200811-8002.jpg

Ministerul Educaţiei verifică modul în care s-au eliberat diplomele studenţilor străini. Totul a început în 2000 - 2004, perioadă în care mai mulţi cetăţeni italieni figurau ca fiind studenţi în România, dar, în acelaşi timp, ei profesau în Italia. Asta în condiţiile în care facultăţile de medicină nu au cursuri la distanţă sau frecvenţă redusă.
Astfel, în urma unor anchete făcute de autorităţile italiene s-a ajuns la concluzia că cetăţenii italieni au obţinut diplome false.
În 2000, Ambasada Italiei atenţiona Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică că 63 de cetăţeni italieni obţinuseră ilegal diplome de licenţă eliberate de Facultatea de Medicină din Iaşi. Mai exact, studenţii italieni au fost admişi la licenţă fără să promoveze o serie de examene din timpul facultăţii.
Un alt scandal al diplomelor false s-a petrecut în 2006 la Universitatea de Medicină din Oradea. Anchetatorii au descoperit că facultatea a eliberat străinilor de-a lungul timpului peste 20 de diplome, în specializări care nici măcar nu există în România.
Conducerea Universităţii din Oradea a pus la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie 26 dosare ale unor studenţi suspectaţi că ar fi obţinut fraudulos diploma de licenţă.
16 Noiembrie 2008 (13:01)