Radu Gijoiu: "Împreună pentru Pământ"

Radu Gijoiu are 11 ani şi este elev în clasa a V-a la şcoala nr.128 din Bucureşti. Pentru concursul "Salvaţi Pământul" Radu şi-a îndreptat atenţia către flora planetei şi rolul nostru in conservarea ei.

Pădurile şi în general toate plantele verzi de pe planetă acţionează ca un filtru pentru aerul pe care îl respirăm. Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezența radiațiilor solare, cu eliminare de oxigen și formare de compuși organici (glucide, lipide, proteine) foarte variați. Diferitele plantații de arbori, de garduri vii sau de masive împădurite vor avea şi un rol fizic de dispersare a poluanților, modificând asperitățile naturale ale solului, producând modificări higrometrice și de temperatură locale, toate favorizând o mai bună dispersare sau fixare la sol a diferiților poluanți emiși în atmosferă.

Atenție! Să nu uităm că peste 20% din totalul speciilor de plante de pe glob sunt pe cale de dispariție, avertizează oamenii de ştiinţă. Situaţia alarmantă înregistrată în ceea ce priveşte flora este pusă, în mare măsură, pe seama activităţilor umane. Studiul de evaluare, cunoscut ca Indexul Plantelor de pe Lista Roşie, oferă cel mai complet set de date de până acum privind speciile periclitate.

 

 

Dacă v-a plăcut desenul făcut de Radu Gijoiu şi credeţi că în acest mod putem fi salvatorii Pământului şi nu inamicii lui, daţi like acestui desen.