Ziua Internaţională a Francofoniei

200903-10639.jpg

Ziua Internaţională a Francofoniei

Francofonii din lumea întreagă sărbătoresc pe 20 martie ziua internaţională a francofoniei. Evenimentul celebrează modernitatea şi vitalitatea culturală a ţărilor francofone. Iar România are ce sărbători. Declaraţia de la Bucureşti, adoptată în cadrul reuniunii la vîrf din septembrie 2006, a însemnat asumarea unor proiecte comune în domeniul educativ. Printre acestea, sistemul de burse pentru doctoranzi şi cercetători « Eugen Ionescu ». Scopul acestui program este să permită tinerilor din ţările francofone să urmeze stagii în instituţiile de învăţămînt superior româneşti.

În România, peste două milioane de elevi şi studenţi se formează graţie unei filiere francofone sau a unui program de schimb, peste 1500 de tineri funcţionari publici parcurg stagii de formare în limba franceză iar anul trecut au promovat primii elevi români bacalaureatul francofon.

Pe de altă parte, România este ţara europeană în care Franţa a făcut cele mai multe investiţii în domeniul educaţiei. Rezultatele vorbesc de la sine: România este ţara cu cei mai mulţi elevi vorbitori de limba franceză şi cei mai mulţi profesori de limba franceză. Iar comunitatea studenţilor români din Franţa este, de departe, cea mai numeroasă comunitate academică din hexagon.

Bursele „Eugen Ionescu", pe care guvernul s-a angajat să le susţină schimbă statutul ţării noastre în cadrul Francofoniei. România nu mai este acum doar un stat care primeşte asistenţă în materie de educaţie, ci un actor important în acest domeniu. În jur de o sută de doctoranzi sau cercetători pot beneficia, anual, de stagii avansate de formare în instituţiile de învăţămînt româneşti graţie burselor „Eugen Ionescu". Gestiunea efectivă a acestui program este coordonată de Agenţia Universitară a Francofoniei, care beneficiază de o experienţă deosebită în acest tip de programe. Principiul este simplu: guvernul finanţează, iar Agenţia Universitatră a Francofoniei se ocupă de bursieri, spune Mihaela Codreanu coordonatoarea acestui program de mobilitate.

Odată selectaţi, bursierii urmează, timp de un an, stagii de specializare în universităţile româneşti. În primul an, doar 12 instituţii de învăţămînt superior au intrat în acest program. Începînd cu anul universitar în curs, numărul universităţilor incluse în program aproape că s-a dublat.

Înfiinţată în 1961 la Montreal, în Canada, Agenţia Universitară a Francofoniei este cea mai importantă instituţie francofonă din domeniul educaţiei. Agenţia este formată dintr-o reţea de 600 de universităţi şi centre de cercetare din 35 de ţări.

(M.M., 19 martie 2009)