Premiul Lux, pentru filmul care răspunde la întrebarea "ce înseamnă să fii european"

lux.jpg

Regizorul Andrea Segre, câştigătorul premiului Lux

Parlamentul European a decernat miercuri premiul Lux pe 2012 filmului italian "Io sono Li", de Andrea Segre. Filmul prezinta povestea unei prietenii dintre un pescar veneţian şi o imigrantă clandestină chineză, obligată să îşi abandoneze copilul în ţara natală.

Premiul Lux este decernat de Parlamentul European în fiecare an începând din 2007. Prin această inițiativă se încearcă de fapt a se da " un impuls filmelor care vizează centrul dezbaterilor publice din Europa".

Filmul premiat acum "Io sono Li" oferă un răspuns personalizat la întrebarea "Ce înseamnă să fii european azi?", a explicat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul ceremoniei de decernare a premiului, organizată la sediul instituţiei din Strasbourg.

La rândul său, regizorul Andrea Segre, în vârstă de 36 de ani, a dedicat premiul "tuturor mamelor imigrante", care, la fel ca personajul Shun Li, "fac acest gest eroic de a-şi lăsa copiii departe, pentru a încerca să le ofere un viitor mai bun", şi care trebuie "să călătorească ilegal, pentru că s-au născut, din întâmplare, în partea greşită a lumii".

Celelalte două pelicule nominalizate la premiul Lux pe 2012 au fost "Just The Wind", de Bence Fliegauf, o peliculă despre persecutarea romilor de către miliţiile maghiare, şi "Tabu", de Miguel Gomes, film  care prezintă felul în care femei din Lisabona descoperă trecutul african al vecinei lor muribunde.

Câştigătorul premiului Lux este desemnat prin voturile eurodeputaţilor. Filmul câştigător, recompensat şi cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene  şi pentru fiecare stat membru se va crea o copie în formatul de 35mm. Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive şi de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European doreşte să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuţia filmelor europene.

La ediţia din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", al regizorului român Cristian Mungiu.

Andreea Orosz şi magazinul european