Neues Museum din Berlin a câştigat premiul UE pentru arhitectură contemporană

Câştigătorii au fost aleşi din 343 de lucrări propuse din 33 de țări europene. România a participat cu şase lucrări. 

Neues Museum din Berlin, distrus de bombardamentele aliaţilor, s-a redeschis, în 2009, după 70 de ani. Clădirea a fost reconstruită, într-un amestec de vechi și nou, de către arhitectul britanic, Sir David Chipperfield, fiind renovată în întregime şi având printre capodoperele sale un bust al reginei Nefertiti. Clădirea originală a Neues Museum, proiectată de Friedrich August Stüler, a fost construită la mijlocul secolului al 19-lea şi a fost grav avariată în cel de Al Doilea Război Mondial.

Şase ani de muncă şi un buget de 212 milioane de euro au avut ca rezultat o construcţie neoclasică cu un interior luminos, unde formele moderne arată urme ale istoriei, precum şi urme de gloanţe şi obuze, într-un decor de marmură şi beton.

Arhitectul David Chipperfield a creat o clădire unică, în care elementele vechi şi cele noi se combină armonios. Comisarul european pentru cultură a declarat că „Neues Museum aduce alături trecutul și prezentul într-un amestec uluitor de arhitectură contemporană, restaurare și artă. Când te plimbi prin Neus Museum nu esti constient de toata tehnologia folosita la reconstruirea clădirii. Reconstruirea Neues Museum reprezintă o mărturie a procesului de colaborare în condițiile unui climat solicitant din partea opiniei publice. Rezultatul nu reprezintă doar dovada eforturilor echipei de profesioniști, ci și a angajamentului clientului si autorităților orașului de a se implica în acest proces riguros”.

În Neues Museum poate fi admirat bustul reginei Nefertiti. Situat în partea veche a Berlinului de est, muzeul expune aproape 9.000 de piese de colecţie, majoritatea preistorice şi din antichitate.

Lansat în 1987, premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană este cea mai prestigioasă distincţie în domeniul arhitecturii europene. Premiul se atribuie din doi în doi ani, iar câștigătorul primește 60.000 de euro. 

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel