Filme româneşti de top, în premieră în Republica Moldova

thescream-cel-mai-bun-film-romanesc-animest-2011-web.jpg

TheScream Cel mai Bun Film Romanesc Anim’est 2011

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est organizată la Chişinău aduce în prim-plan, între 3 și 6 noiembrie, pe lângă lungmetrajul de deschidere, Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România-Polonia, 2011), o parte dintre cele mai bune pelicule din istoria filmului românesc de animaţie, precum şi cele mai bune scurtmetraje produse în acest an în România.

Nouă scurtmetraje semnate de cel mai important animator român din istorie, Ion Popescu Gopo, vor fi proiectate în cadrul unui program dedicat acestuia, sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 14:00, la Cinema Odeon. Printre cele nouă filme, care acoperă toate perioadele carierei lui Ion Popescu Gopo, fondatorul studiourilor româneşti de animaţie, se numără şi primul câştigător de Palme d'Or din istoria filmului românesc: Scurtă Istorie, recompensat cu cel mai important premiu acordat unui film de scurt metraj la Festivalul de Film de la Cannes, în 1957. Din programul dedicat lui Gopo nu lipsesc nici alte filme clasice, precum 7 Arte (1958), Homo Sapiens (1960) sau Ucenicul Vrăjitor (1985). 

Vineri, 4 noiembrie, de la ora 14:00, la Cinema Odeon rulează cele mai reușite 20 de scurtmetraje românești de animație ale acestui an – selecționate în Competiţia de Film Românesc a Anim'est 2011. O secțiune tradițională și urmărită în programul festivalului bucureștean, Competiția Națională este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animație contemporan produs în România.

Câștigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, dar și al Premiului secțiunii Balkanimation (competiția de film produs în zona Balcanilor), The Scream, produs de Media Pro Magic, unul dintre cele mai mari studiouri de animaţie şi efecte vizuale din Europa Centrală şi de Est, face parte din acest program, alături de celelalte filme care au concurat la câștigarea Competiției. Regizorul Sebastian Cosor şi desenatorul Cosmin Sîrbulescu vor fi prezenţi la Chișinău pentru a întâlni și a răspunde întrebărilor publicului din Republica Moldova despre filmul lor, care adaptează tabloul expresionist al lui Edvard Munch, Strigătul.

Din Competiția de Film Românesc de anul acesta, foarte diversă tematic și stilistic, au făcut parte titluri realizate de animatori care nu se află la prima prezență în cadrul festivalului, cât și producții ale unor realizatori care nu au mai făcut parte din programul Anim'est. Din prima categorie, publicul chișinăuean nu trebuie să rateze Growing, al Roxanei Bențu, unul dintre cei șase membri ai echipei de animație a lungmetrajului Crulic – Drumul spre Dincolo; Euro potentia est (r. Tamas Szocs) sau Fresca – Blestemul lui Dragulea – scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a avut premiera mondială în competiția Festivalului Internațional de Film de Animație Anima de la Bruxelles; dintre debutanţii în cea mai importantă competiţie anuală dedicată filmului românesc de animaţie, la Bucureşti s-au făcut remarcaţi, pe lângă Sebastian Cosor cu The Scream,  Andra Berilă, cea care semnează Mr. gRAPE și Gabriel Vasiliu, cu Dodo și Tic, episod-pilot al unui viitor serial de animație.

Prezența invitaților români la Anim'est Chișinău este posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Toate filmele  românești (cu dialoguri) vor fi subtitrate în limba rusă.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est organizează o ediție specială la Chișinău, în premieră pentru un eveniment de film major din România, în perioada 3-6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon. În cadrul acesteia vor fi proiectate câteva zeci de filme de scurt și lung metraj, vorbite în original și subtitrate în limbile română și rusă, iar publicul va putea întâlni o parte dintre realizatori. Informații complete se găsesc pe site-ul oficial www.animest.md, în limbile română, engleză și rusă.

Organizatori: ESTENEST,  ALTfilm

Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (România), Arts and Culture Program of the Open Society Foundations, Institutul Cultural Român Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, Alliance Française de Moldavie, Institutul Francez, Primăria Municipiului Chişinău