Descoperire de senzaţie : Tutankhamon a murit de malarie

tutankhamon-egiptologul-zahi-hawass-mormantul-faraonului-20100217111026.jpg

Egiptologul Zahi Hawass, în mormântul faraonului Tutankhamon.

Dacă întrebi cine este cel mai cunoscut faraon al Egiptului Antic, cu siguranţă că nouă oameni din zece vor răspunde fără să stea prea mult pe gânduri : Tutankhamon. Asta nu înseamnă însă că Tutankhamon a fost şi cel mai important conducător egiptean. Multă vreme s-a crezut că tânărul rege a murit în urma unei lovituri la cap. Istoricii au suspectat o lovitură perfidă din partea unui rival. Adevărul pare să fi ieşit la lumină acum, la trei mii de ani de la moartea sa. Regele Tut a fost răpus de malarie şi o afecţiune osoasă.

Dacă întrebi cine este cel mai cunoscut faraon al Egiptului Antic, cu siguranţă că nouă oameni din zece vor răspunde fără să stea prea mult pe gânduri : Tutankhamon.

Asta nu înseamnă însă că Tutankhamon a fost şi cel mai important conducător egiptean. Nici vorbă. El a căpătat însă un grad de celebritate ieşit din comun, datorită tezaurului descoperit în mormântul său, tezaur de o frumuseţe rară, cele mai multe piese rămânând intacte. Ele pot fi admirate în prezent la Muzeul din Cairo, reprezentând una din atracţiile principale ale instituţiei, alături de Sala Mumiilor.

O analiză de Cosmin Ruscior

Nu doar că Tutankhamon nu a fost un faraon esenţial pentru istoria Egiptului antic, dar domnia sa a fost extrem de scurtă - doar nouă ani. El a murit la vârsta de 19 ani, în 1324 î.e.n.

Istoricii, egiptologii şi arheologii pot spune pe bună dreptate că există alţi faraoni despre care se vorbeşte mult mai puţin, deşi contribuţia lor la dezvoltarea economică, militară şi culturală a regatului a fost covârşitoare.

Un bun exemplu este Ramses al II-lea. Acesta a fost cel mai mare, cel mai puternic şi cel mai longeviv faraon egiptean, rezistând pe tron timp de 66 de ani. De altfel, istoricii spun despre Ramses al II-lea că ar putea fi celebrul faraon din Biblie, din timpul Exodului evreilor.

Un alt exemplu de faraon despre care se vorbeşte mai puţin decât ar merita este Akhenaton (care se numea iniţial Amenhotep al IV-lea). Acesta a fost chiar tatăl lui Tutankhamon, iar una dintre soţiile sale a fost frumoasa Nefertiti.

Akhenaton a fost un lider care a revoluţionat cultura şi religia Egiptului Antic. După ce a urcat pe tron, el a interzis venerarea mai multor zeităţi şi a impus cultul monoteismului, mai exact venerarea Zeului Soare. Este considerat de altfel unul dintre primii întemeietori de religii monoteiste din istoria consemnată a lumii.

De asemenea, tatăl Regelui Tut a fost poate primul faraon care a ordonat sculptorilor de la curtea regală să-l portretizeze aşa cum arăta el în realitate, fără să încerce cosmetizarea anumitor defecte.

De aceea, nu e de mirare că au fost descoperite statui sau desene care înfăţişează un faraon cu burtă, pomeţi neobişnuit de proeminenţi, ochi bulbucaţi şi buze cărnoase.

Multe dintre aceste desene au fost însă şterse de pe temple după moartea faraonului detestat de oamenii simpli şi de preoţime, din cauza convingerilor sale monoteiste, care nu erau pe placul egiptenilor de rând.

I-a revenit succesorului său, Tutankhamon rolul de a restabili credinţa în mai multe zeităţi.

Multă vreme s-a crezut că tânărul rege a murit în urma unei lovituri la cap. Istoricii au suspectat o lovitură perfidă din partea unui rival. Adevărul pare să fi ieşit la lumină acum, la trei mii de ani de la moartea sa. Regele Tut a fost răpus de malarie şi o afecţiune osoasă.