Cinema.edu pregăteşte „noul val al publicului românesc”

Află cum să devii cinefil la Cinema.edu - proiect de educaţie cinematografică pentru elevi din şcoli şi licee. Asociaţia Culturală Macondo a lansat primul proiect de educaţie cinematografică din România de o asemenea anvergura, adresat elevilor de toate vârstele.

Proiectul se înscrie în eforturile europene din ultimii ani de a introduce educaţia cinematografică în şcolile primare şi secundare, cu scopul de aatrage publicul tânăr în cinematografe şi de a dezvolta o audienţă sporită pentru un cinema de calitate.

Din 7 martie 2011, peste 2500 de copii de la 27 de şcoli şi licee din patru sectoare bucureştene fac primii paşi prin istoria cinemaului, urmând ca din septembrie, proiectul să fie extins la nivel naţional. Până în luna iunie, fiecare elev va participa la o serie de 5 proiecţii de filme care fac parte din patrimoniul cinematografic mondial, adaptate la trei categorii de vârstă (I-IV; V-VIII; IX-XII).

Proiecţiile vor avea loc de luni până vineri, cu grupuri de câte 100 de copii, însoţiţi de profesori. La discuţii vor lua parte invitaţi din lumea filmului - regizori, actori, fotografi, scenarişti, critici de film, profesori din cadrul UNATC. Printre invitaţii din prima săptămână se numără: Irina Margareta Nistor, Alexandra Olivotto, Radu Igazsag, Maria Murg, Florin Barbu, precum şi invitaţi din partea Centrului Ceh din Bucureşti.

Pentru ca publicul tânăr să redescopere atracţia sălii de cinema şi a marelui ecran, toate proiecţiile se vor face pe 35 mm.

În cadrul programului se regăsesc filme clasice, semnate de Lumière, Méliès, Chaplin, Jacques Tati, François Truffaut, dar şi filme dedicate diversităţii culturale şi care vor putea fi văzute pentru prima dată în România (Intimate Grammar, de Nir Bergman, Yeelende Souleymane Cisse, Waste Land, Lucy Walker). La finalul programului, copiii vor primi diplome de participare la program şi materiale didactice, vor avea posibilitatea de a expune în cadrul unei expoziţii finale, iar 12 finalişti vor participa la ediţiile de anul acesta la 2 Festivaluri de Film pentru Copii - KinOdiseea şi TIFF.

În prima săptămână, 7 martie - 11 martie, copiii claselor V-VIII vor vedea şi vor discuta pe marginea filmului Lumea fabuloasă a lui Jules Vernes (sauInvenţie diabolică,Cehoslovacia, 1958, 1h 23 min.)al unuia dintre cei mai importanţi regizori cehi, Karel Zeman, cel care pus bazele bazele animaţiei ceheşti în anii ‘40. Inovaţia pe care o aduce el istoriei cinematografului este combinarea, în acelaşi film, a actorilor cu decorurile animate.

Acest film este o lume a minunilor, cu o abundenţă de aer fantastic, submarine şi invenţii pamântesti, plus un laborator uriaş într-un crater vulcanic şi o bătălie epică cu un calamar gigant. Inventatorul ingenios al unui explozibil puternic este răpit de un conte asemănător capitanului Nemo, care-l poartă către o insulă misterioasă unde intenţionează să folosească invenţia cu scopuri malefice. Cu toate acestea, asistentul credincios al inventatorului reuseşte să oprească planurile contelui de a cuceri lumea. Acest film, primul în care Zeman introduce combinaţia unică de actori, păpuşi, desene animate şi ilustraţii bazate pe romanele lui Verne, i-a adus acestuia premiul Expo la Bruxelles Expo 1958 şi multe alte premii la festivalurile din Franţa.

Accesul elevilor este liber.

Organizator: Asociaţia Culturală Macondo

Parteneri ai proiectului:Centrul Naţional al Cinematografiei, Europa Cinemas, Cineteca Bologna, Inspectoratul Şcolar Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia Soros, Colegiul Tehnic Media